Nagyvilág

Az orosz sajtót aggasztja Sarkozy álláspontja

A keddi orosz lapok aggodalmuknak adtak hangot az orosz–francia kapcsolatok Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökké választása után várható alakulása miatt, mivel az új államfőt Moszkvában az Egyesült Államokhoz közelállónak és Oroszországgal szemben rendkívül kritikusnak tartják.

A Kreml-barát Izvesztyija és a Rossziszkaja Gazeta című hivatalos lap hangsúlyozza: Sarkozy nagyon rosszul ismeri Moszkvát, ellentétben elődjével, Jacques Chirackal, aki nem rejtette véka alá Puskin hazája iránti szeretetét, és aki a nagy 19. századi költő műveit még franciára is fordította fiatal korában.

Nicolas Sarkozy atlantista álláspontja nehezen teszi elképzelhetővé egy olyan Berlin–Moszkva–Párizs szövetséget, mint amilyen az iraki háború ellen született Jacques Chirac ihletésére – vélekedett az Izvesztyija. A lap különösen nehezményezi, hogy az új francia elnök egyik tanácsadója Pierre Lellouche, akit „különösen rosszindulatúnak” tart Oroszországgal szemben, és aki a csecsenföldi helyzet szigorú bírálójának számít. Amennyiben őt neveznék ki külügyminiszternek, aminek amúgy kevés a valószínűsége, az Izvesztyija szerint „az katasztrófa lenne Oroszország számára.” Ugyanakkor a moszkvai lap elismeri, hogy Sarkozy pragmatikus politikus, és nem valószínű, hogy kockáztatni akarná az oroszországi francia gazdasági érdekeket egy, a Kremllel való nyílt konfliktussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik