Külföld

Lengyel vízummentesség amerikai rakétapajzsért?

admin
admin

2007. 05. 08. 10:40

Varsó jelentős ellenszolgáltatásokat vár Washingtontól a tervezett amerikai rakétatelepítés fejében keddi német sajtóértesülés szerint.

A berlini Der Tagesspiegel lengyel kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Varsó számára a „legnagyobb ajándék” a vízumkötelezettség feloldása lenne. Ezzel összefüggésben a liberális újság emlékeztetett, hogy noha Lengyelország három éve tagja az Európai Uniónak, még mindig nem sikerült elérnie a vízummentesség biztosítását az Egyesült Államokba utazó állampolgárai számára.

Az idézett források szerint mindez erősen bosszantja Varsót, amely nem fogadja el azt a hivatalos amerikai indokot, hogy mindez az Egyesült Államokban dolgozó lengyel feketemunkások állítólagos magas száma miatt van.

A Der Tagesspiegel az amerikai rakétavédelmi rendszer befogadása fejében előterjesztett varsói kívánságlistát „csaknem korlátlannak” minősítette. Azon szerepel egyebek között a lengyel hadsereg korszerűsítéséhez nyújtott amerikai pénzügyi segítség tetemes növelése. Ez a segély jelenleg évente 30 millió dollárt tesz ki.

Varsó általánosságban is sürgeti az Egyesült Államokkal való katonai együttműködés erősítését. Egy lengyel szakértő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy Varsó azt szeretné, ha Lengyelország területét Patriot rakéták védenék. Ez segítené a lengyel kormányt abban, hogy egy, az amerikai rakétavédelmi rendszer befogadásával kapcsolatos döntést könnyebben elfogadtasson a lakossággal – hangoztatta az idézett szakértő. Utalt arra is, hogy Varsó jelentősen kiszélesítené a biztonság szilárdítását célzó adatcserét is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.