Nagyvilág

Kormányfőt választott Sarkozy

Nicolas Sarkozy, a francia elnökválasztás győztese Korzikára vonul vissza néhány napra, május 16-án veszi át az elnökséget Jacques Chirac jelenlegi államfőtől, lemond a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökségi tisztjéről, és várhatóan még aznap Francois Fillont nevezi ki kormányfőnek - értesült a hétfői francia sajtó.

Kilenc napja maradt Sarkozynek az Elysée-palotába való költözésig, ezt az időt a francia sajtó szerint teljes visszavonultságban kívánja tölteni. Ez alatt az idő alatt továbbra is Jacques Chirac Franciaország teljes körű államfője.


Sarkozy a hatalomátvétel napján minden bizonnyal Francois Fillont, jelenlegi politikai tanácsadóját nevezi majd ki kormányfőnek. Fillon 2002-től munkaügyi miniszterként tevékenykedett Jean-Pierre Raffarin kormányában, nevéhez fűződik a 35 órás munkahét bevezetése és a francia nyugdíjrendszer kidolgozása. 2004-től felsőoktatásért felelős miniszterré nevezték ki, a 2005-ös Villepin-kormányban azonban már nem kapott posztot. Sarkozy először április 12-én említette Fillont, mint lehetséges kormányfőt.



Kormányfőt választott Sarkozy 1

Francois Fillon jelenleg Sarkozy tanácsadója (Fotó: UMP)


A kampány fáradalmainak kipihenésére és az elnöki feladatra való felkészüléshez a konzervatív győztes egy “szimbolikus hellyel bíró” helyen, “minden nyomástól távol”, feltehetően egy apátságban kíván három napot eltölteni.

A II. világháború befejezésének május 8-i évfordulójának ünnepén és a május 9-i kormányülésen, illetve Európa-napon Sarkozy nem kíván megjelenni Chirac oldalán, mert nem tartaná megfelelőnek a hatalomátadás időszakában a többszöri megjelenést.


Trojka a párt élén

A kormányhoz közeli Le Figaro című napilap értesülése szerint május 9. és 13. között Sarkozy legközelibb munkatársaival Korzika “napsütés szegletén” állítja össze az új kormány névsorát. Az elnökjelölt 14-én vagy 15-én tér vissza Párizsba, lemond az UMP elnöki tisztjéről, amelyet a feltételezések szerint egy Sarkozy legközelebbi munkatársaiból álló “kollegiális vezetésű trojka” fog irányítani a párt jövő novemberi kongresszusáig. Akkor majd a tagok új elnököt választhatnak.

Sarkozy május 16-én délután veszi át az elnöki tisztséget Chiractól. A sajtó szerint Dominique de Villepin kormányfő még aznap benyújtja lemondását, és az új államfő feltehetően Francois Fillont nevezi ki miniszterelnökké. Az ő 15 tagú kormánya még a június 10-i nemzetgyűlési választások előtt megkezdheti működését, ám a kabinetet a június 17-i második forduló után Sarkozy és Fillon feltehetően át fogja alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik