Nagyvilág

A Fidesz „testvérpártja” nyert

Örömmel nyugtázta Nicolas Sarkozy győzelmét mind a magyar külügyminiszter, mind a legnagyobb ellenzéki párt külügyi kabinetjének vezetője.

Göncz Kinga szerint eddig is jók voltak a magyar–francia kapcsolatok, de Nicolas Sarkozy győzelme ennek új impulzusokat adhat. A külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: gratulálnak az új francia elnöknek, akinek a jelek szerint meglehetősen kényelmes a fölénye, hiszen nagyobb különbséggel győzött, mint amilyen az első fordulóban volt.

Véleménye szerint az európai jövőkép szempontjából ez azt jelenti, hogy mivel Franciaországnak eddig is nagyon nagy szerepe volt az integrációban, jó esély van arra, hogy Nicolas Sarkozy is elkötelezett lesz ezen a területen. Ahogyan a versenyképes és hatékony Európai Unió mellett is – tette hozzá Göncz Kinga.

A demokrácia győzelmének nevezte a francia elnökválasztást és üdvözölte Nicolas Sarkozy győzelmét a Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményben. A nagyobbik ellenzéki párt a magas részvétel mellett azért nevezte a demokrácia győzelmének a választásokat, mert „a választási kampányban nyomon követhető volt, hogy a választópolgárok semmiféle tudatos megtévesztésére nem volt törekvés semelyik fél részéről”.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője által jegyzett közlemény hangsúlyozta: Sarkozy pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP), a Fidesz „testvérpártja” a politika legfontosabb kérdéseiről hasonlóképpen gondolkodik. Sarkozy győzelmétől a Fidesz azt várja, hogy az lendületet ad az európai integráció és a transzatlanti kapcsolatok számára, valamint remélik, hogy a magyar származású francia politikus győzelme elősegíti a francia külpolitikának a magyar problémák iránti érzékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik