Nagyvilág

Slota szerint a koszovói albánok terroristákkal cimborálnak

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a koszovói albánok az al-Kaidával és különféle terroristákkal cimborálnak, s ezért érthetetlennek nevezte az Egyesült Államok és az uniós politikusok irántuk tanúsított magatartását.

A koszovói albánok önállóságát pártoló Ahtisaari-tervet bírálva a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó SNS elnöke vasárnap az egyik szlovák kereskedelmi televízióban adott hangot afölötti megrökönyödésének, hogy az albánok ilyen természetű összefonódásai a világon senkit sem zavarnak.

Az állításait rendszerint bizonyítani nem tudó, de sajátos értesüléseinek gyakran hangot adó magyarellenes szlovák politikus februárban már erőteljesen bírálta az ENSZ koszovói különmegbízottjának rendezési tervét, képtelenségnek tartva azt, hogy az Antisaari-terv nyomán egy nemzeti kisebbség bármely államon belül önrendelkezési jogot, saját államot kapjon. Szerinte minden ilyen törekvés az Európai Uniót bomlasztja, mert ha megvalósulna, akkor azzal kellene szembesülni, hogy “a keresztény Európa területén a XXI. században létrehoznak egy iszlám vallású államot.”

Slota ezúttal sem titkolta, hogy a koszovói albánok önállóságát mindenekelőtt azért utasítja el, mert az a szlovákiai magyarok autonómiájának modelljeként veszélyeztetné Szlovákiát, hiszen egyfajta forgatókönyvként alkalmaznák azt. – “Úgy gondolom, hogy Duray és Csáky már régen kidolgozták a területi autonómia tervét. Mert hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ez a stratégiai célja” – hangoztatta. Kijelentette: az MKP új elnöke, Csáky Pál és stratégiai alelnöke, Duray Miklós “egy vércsoportból valók”, s ez akkor is így van, ha Csáky szépítgetni próbálja Duray kijelentéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik