Külföld

Franciaország: az anyaországban is szavaznak

admin
admin

2007. 05. 06. 08:36

Az anyaországban is megkezdődött vasárnap reggel nyolc órakor a francia elnökválasztás második fordulója.

Az urnákat a nagyvárosokban zárják le a legkésőbb, este 8 órakor. Eddig az időpontig tilos bármilyen közvélemény-kutatási vagy eredménybecslési adat közzététele. Ez a tilalom már péntek éjfélkor életbe lépett.

Franciaország tengerentúli területein és megyéiben, illetve a nem Európában tartózkodó megközelítőleg egymillió választópolgár számára közép-európai idő szerint szombat délben kezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelynek során Nicolas Sarkozy konzervatív és Ségolene Royal szocialista jelölt vetélkedik az államfői posztért.

Először fordult elő, hogy az Európán kívüli francia választópolgárok egy nappal korábban adhatták le voksukat, de valamennyi eredményt csak az európai urnák lezárása után, vasárnap este nyolc óra után hozzák nyilvánosságra. Az időeltolódás miatt a korábbi választásokon ők ugyanis a Párizsban már nyilvánosságra hozott eredmények ismeretében – és ezért alacsony részvételi aránnyal – vették részt.

Magas részvételben biztosak

Összesen valamivel több mint 44,5 millió szavazásra jogosult francia állampolgárt várnak vasárnap estig az urnákhoz. Az első forduló 83,77 százalékos rekordrészvétel mellett zajlott. Az 1958 óta létező V. köztársaság történetében csak 1965-ben és 1974-ben volt ennél magasabb a részvétel.

A korábbi elnökválasztási tapasztalatok alapján az elemzők szerint a második fordulóban várhatóan még többen járulnak majd az urnákhoz annak ellenére, hogy az április 22-én 10,44 százalékkal negyedik helyen végzett szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen tömeges távolmaradásra kérte választóit. Márpedig az ő voksuk és a 18,57 százalékkal harmadik helyen végzett centrista Francois Bayrou 6,8 millió szavazóján múlik elsősorban, hogy ki lesz Franciaország új köztársasági elnöke.

Az első fordulót követő közvélemény-kutatások szerint végig a konzervatív jelölt volt az esélyes, de pénteken, a kampánycsend előtt mérték a legnagyobb különbséget a két jelölt támogatottsága között: a jobboldal jelöltje tíz százalékponttal vezetett szocialista riválisa előtt.

Szocialista győzelem esetén a párizsi Bastille téren várható spontán ünneplés, a konzervatív győztes táborát pedig a Champs-Elysées és a Concorde tér környékén kell majd a rendőrségnek biztosítania. A Le Figaro című napilap információ szerint egy átlagos hétvégén 140 gépkocsit gyújtanak fel országszerte, ennek többszörösére lehet ezen a vasárnapon számítani. A rendőrségnél pedig a szokásosnál 7-8 ezren többen lesznek riadókészültségben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.