Nagyvilág

Washington Sarkozynek szurkol

Egyértelműen Nicolas Sarkozy francia konzervatív politikus, "az Egyesült Államok barátja" győzelmét tartják kívánatosnak az amerikai lapok a franciaországi elnökválasztás második fordulójában.

A Washington Post kiemelte szerkesztőségi cikkében, hogy az amerikai politikusok ritkán állnak ki ennyire egyértelműen egy franciaországi elnökválasztás valamely jelöltje mellett. Washington csendben szorít Sarkozyért, aki 2006 decemberében járt Washingtonban, találkozott George Bush elnökkel, és kimutatta csodálatát az Egyesült Államok iránt. Sarkozy a Fehér Házban és a demokrata párti kongresszusi többségben egyaránt jó benyomást keltett azzal, hogy síkraszállt a francia-amerikai kapcsolatok javításért. Ezenfelül ő inkább képes azon gazdasági reformok végrehajtására, amelyekre Franciaországnak annyira szüksége van – tette hozzá az újság.

Hasonlóképpen vélekedett a Newsweek, amely címoldalas fényképet is közöl a jobboldali jelöltről rövidesen utcára kerülő legfrissebb számában. A hetilap szerint “ha igazi változásokat akarnak Franciaországban, akkor Sarkozyt kell támogatni”. A The Chicago Tribune úgy vélekedett, hogy Sarkozy, aki kockázatvállalásra és vállalkozó szellemre ösztökéli a franciákat, szavazatokat veszíthet az Egyesült Államok iránti csodálata miatt. A lap kifejtette: az Egyesült Államokhoz fűződő viszony vitás kérdés volt a francia elnökválasztási kampányban. Néha úgy tűnt, hogy Ségolene Royal szocialista elnökjelölt inkább George Bush ellen kampányol, semmint Sarkozy ellen. Idézte a francia baloldali politikust, aki – mint a lap írja – “hazafias lelkesedést váltott ki azzal a kijelentésével, hogy Franciaország nem fog térdet hajtani Bush előtt”.

Vezet Sarkozy

A USA Today napilap ugyanakkor üdvözölte, hogy a francia választási kampányban nem kapott szerepet az Amerika-ellenesség és az iraki háború. A Los Angeles Times szerint hiba lenne azt hinni, hogy Franciaország jobban felsorakozna az Egyesült Államok mellé Sarkozy elnöksége alatt. Mint majdnem minden francia politikus, ő is határozottan ellenzi a Fehér Ház Irak-politikáját, és támogatja a francia csapatok visszahívását Afganisztánból – írta a liberális beállítottságú amerikai lap.

Egy nappal a választások második fordulója előtt publikált utolsó felmérések szerint egyébként Sarkozy 10 százalékponttal vezet. A BVA intézet által elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjét a megkérdezettek 55 százaléka, a Szocialista Pártét pedig 45 százaléka támogatja. A választások április 22-i első fordulója óta a közvélemény-kutatások szerint végig konzervatív jelölt volt az esélyes, de pénteken mérték a legnagyobb különbséget a két jelölt támogatottsága között. A BVA szerint az előző felméréshez képest Sarkozy támogatottsága 3 százalékponttal nőtt, a szocialista jelölté pedig 3 százalékponttal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik