Külföld

Tovább maradhatnak a magyar katonák Afganisztánban

admin
admin

2007. 05. 04. 09:11

Nyáron dönt a kormány arról, hogy ne csak a korábban vállalt két évre, hanem tovább maradjanak magyar katonák Afganisztánban – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az afganisztáni Puli-Humriban, ahová a magyar katonáknak egy pápai sonkát is vitt.

A jövőben, amellett, hogy Magyarország egy Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetésével van jelen az országban, lehetőség lesz arra, hogy mintegy 40 katona négy hónapig üzemeltesse a kabuli repülőteret, később pedig akár a Baglán tartományba tervezett rendőrképző központ katonai biztosítását is elvállalhatná – tette hozzá a miniszter a hosszú távú tervekről szólva. Szekeres Imre az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: biztos, hogy 2009–2010-ben még lesz feladatuk a magyar katonáknak Afganisztánban.Szekeres Imre afgán köntöst kap ajándékba Baghlan tartomány kormányzójától. (fotó: MTI)


Fekete László alezredes, a magyar PRT parancsnokhelyettese beszámolt arról, hogy 125 millió forintnak megfelelő összeget használhatnak fel civil programokra. Ezt a pénzt elsősorban oktatási és egészségügyi területen költik el, valamint a helyi kormányzati szerveket segítik belőle. Ismertetése szerint sok településen nincs iskola, a szabad ég alatt, egy fa tövében tanítanak. Ezekre a helyekre sátrakat, iskolai füzeteket és táblákat vittek. Több kis faluban kutakat ástak, máshova pedig törpe-vízerőművet telepítettek, amely egy kisebb falut el tud látni árammal. A jövőben felújítanak négy iskolát, két klinikát, megépítenek hét utat, és további három vízerőművet is beüzemelnek a magyar katonák Afganisztánban.

Szekeres Imre egy hatalmas pápai húsvéti sonkát hozott ajándékba a katonáknak, amelyet a tervek szerint május 21-én, a Honvédelem Napján fogyasztanak el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.