Külföld

Az orosz lapok szerint Kádárt megbüntették

admin
admin

2007. 05. 04. 09:49

A holtakkal vívott harc járványa terjed Európában – kommentálta Kádár János sírjának meggyalázását a Komszomolszkaja Pravda orosz lap pénteki számában.

„A tallinni események (a szovjet hősi emlékmű és katonasírok áttelepítése) után feléledtek a politikai sírkihantolók más országokban is. Lengyelországban is készülődtek egy szovjet katonai emlékmű áthelyezésére. A magyarok letettek ugyan az emlékművekkel való harcról, de Magyarországon olyan elvetemült gazemberek akadtak, akik kifosztották a híres kommunista vezető, Kádár János sírját” – írta a Komszomolszkaja Pravda című tömeglap.

Az Izvesztyija szerint „Kádár Jánost megbüntették. Azért, mert 1956 novemberében élére állt „a munkás-paraszt kormánynak” a szovjet megszálló erők ellenőrzése alatt… A „megtorlás” halála után 18 évvel érte Kádárt…”. A Kremlhez közeli lap idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentését, amely szerint ennek a szégyenteljes köztörvényes bűncselekménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, és minden jóérzésű, civilizált ember elítéli. A kormányfőt kivétel nélkül minden párt és az egész sajtó támogatta – állapította meg az Izvesztyija.


Az Izvesztyija és a Komszomolszkaja Pravda mellett az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta is említést tett azokról a közvélemény-kutatásokról, amelyek szerint Kádár János a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar politikusa volt, akinek történelmi szerepét a lakosság kétharmada pozitívan értékeli.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.