Nagyvilág

Megállapodtak a választásokról Ukrajnában

Viktor Juscsenko ukrán elnök és politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics miniszterelnök megállapodott pénteken az előre hozott választások megtartásáról.

“Elvi megállapodásra jutottunk az előre hozott parlamenti választások megtartásáról és arról, hogy a választásokat tisztességesen és demokratikusan kell lebonyolítani” – tájékoztatta a Nyugat-barát Juscsenko a sajtó képviselőit azután, hogy megbeszélést folytatott a Moszkva-barát Janukoviccsal. Úgy vélekedett, hogy június 24-én – az általa korábban kitűzött időpontban – biztosan nem fognak még urnákhoz járulni a választók a szükséges jogi procedúrák és a hosszabb időt igénylő előkészületek miatt. Hozzátette: egy munkacsoport két napon belül kidolgozza a most született egyezség részleteit. A testület fogja elkészíteni azokat a törvényjavaslatokat is, amelyek alapján a parlament dönthet az előre hozott választásokról.

Janukovics kormányfő nem sokkal később megerősítette, hogy elfogadta az előre hozott választásokat és áttörésnek nevezte a megállapodás létrejöttét. A szavazás időpontjáról elmondása szerint az elnök által is említett munkacsoport fog határozni. “Ugyanarra a következtetésre jutottunk, miszerint nincs más módja a mostani válság megoldásának, mint demokratikus és tisztességes választásokat rendezni” – közölte a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több ezer hívével. Janukovics szerint a választások végre világosan meg fogják mutatni, melyik tábornak nagyobb a támogatottsága. “Azok, akik választásokat akarnak, akik kezdeményezték, most választ fognak kapni tőletek arra, hogy kinek kell hatalmon lenni napjainkban Ukrajnában” – hangoztatta. Megfigyelők őszi törvényhozási választásokra számítanak és egyelőre nem világos, hogy egyidejűleg voksolnak-e az elnök személyéről is a parlament követelésével összhangban.

Ukrajna a 2004. decemberi “narancsszínű forradalom” óta legsúlyosabb belpolitikai válságát éli, amióta Juscsenko elnök április 2-án feloszlatta a törvényhozást és május 27-re előre hozott választásokat írt ki, amit a kormánykoalíció nem fogadott el és az alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő április végén egy hónappal későbbre, június 24-re halasztotta el a választásokat, miután az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság (alkotmánybíróság) úgy döntött: májusban nem tartható meg a szavazás. A feloszlatási rendelettel dacoló törvényhozás néhány napja úgy határozott, hogy legkésőbb december 9-ig egyidejű elnök- és parlamenti választásokat kell tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik