Nagyvilág

Új abortuszpolitika Bush után

Nemcsak az iraki háború kedvező megítélésében született konszenzus a republikánus elnökjelöltek első nyilvános vitáján, de abban is szinte teljes volt az egyetértés, hogy szigorítani kell az abortusz törvényi feltételein. Más kérdés, hogy jelenleg éppen az egyetlen abortuszpárti Rudy Giuliani a legnépszerűbb közöttük.

Az elnökjelöltek vitáján részt vevő republikánus politikusok az abortuszpárti Rudy Giuliani, kivételével, aki kitért az egyenes válaszadás elől, a kormánypárti szavazók véleményét tükrözve úgy foglaltak állást, hogy a legfelsőbb bíróságnak el kellene vetnie az abortuszt engedélyező 1973-as döntést. John McCain arizonai szenátor évtizedek óta harcos ellenzője az abortusznak, a mormon vallású Mitt Romney elmondta, hogy korábban abortuszpárti volt, de a klónozás lehetősége miatt megváltoztatta véleményét.

A Republikánus Párt elnökjelöltségét megszerezni kívánó három “nagyágyú” mellett hét kisebb támogatottságú és jóval kevesebb kampánypénzzel rendelkező politikus vett részt a kaliforniai Simi Valley-ben, a Ronald Reagan elnöki könyvtárban rendezett vitán. A tíz republikánus elnökaspiráns 90 perces vitában fejtette ki nézeteit több mint nyolc hónappal az első előválasztások és másfél évvel a 2008 novemberi elnökválasztások előtt.

Türelem Irakban

A kormánypárti elnökaspiránsok bemutatkozásának légköre éppen ellentétes volt a múlt heti demokrata párti vita hangulatával: a nyolc ellenzéki politikus akkor ugyanis abban jutott közös nevezőre, hogy le kell zárni a több mint 3300 amerikai katona halálát okozó iraki háborút, a csapatokat haza kell vezényelni.

“Soha nem szabad meghátrálnunk a terrorizmus elől (…) ez szörnyű hiba volna” – szögezte le Rudy Giuliani, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején New York-i polgármestere volt. John McCain négyszeres arizonai szenátor szerint a háborús erőfeszítések jelenleg helyes mederben haladnak, jóllehet a Bush-kormány többször is súlyos hibát vétett a háború irányításában. Mitt Romney, Massachusetts állam volt kormányzója arról beszélt, hogy a csapatokat természetesen minél előbb haza kell hozni, de az elhamarkodott távozás káoszt idézne elő a térségben. Szerinte nem érdemes dollármilliókat költeni Oszama bin Laden terrorvezér elfogására, inkább az iszlamista dzsihádisták elleni küzdelemre kellene összpontosítani. McCain szerint ez naiv megközelítés, mint mondta, bin Laden több ezer ártatlan amerikai haláláért felelős, mindent meg kell tenni kézre kerítése érdekében. “A pokol kapujáig is követni fogom” – mondta.

Reagen útján

A jelöltek kiálltak a nagy, követendő republikánus elnök, Ronald Reagan öröksége mellett és arra szólítottak fel, hogy a kormánypárt térjen vissza a kis kormány, alacsony adók és erős védelmi szemlélet értékeihez, amelyeket a 40. elnök is vallott. Romney úgy fogalmazott, hogy Reagan filozófiája az erő filozófiája volt, és ma is erre van szükség az amerikai külpolitikában és a nemzetbiztonság terén. A politikusok nyilvánvalóan a modellnek tekintett reagani konzervativizmushoz való visszatérést tartják megoldásnak a Bush-kormány utolsó éveiben identitásproblémákkal küzdő Republikánus Párt számára. A vitán jelen volt a 2004-ben elhunyt elnök felesége, Nancy Reagan is.

A három legerősebb kormánypárti elnökaspiráns közül Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester vezeti az országos népszerűségi listákat, de McCain az erősebb az első előválasztásoknak helyt adó, ily módon kulcsszerepet játszó Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina államokban. Romney viszont eddig több kampánypénzt kalapozott össze vetélytársainál, és egyes elemzések szerint támogatottsága növekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik