Nagyvilág

Berlinbe vezetett Chirac utolsó elnöki útja

A hivatalából kevesebb mint két hét múlva távozó Jacques Chirac francia köztársasági elnök csütörtökön Berlinbe utazott utolsó hivatalos útjára, hogy elbúcsúzzék Angela Merkel német kancellártól.

Az esemény ünnepélyességét – és a német-francia barátságot – hangsúlyozandó, a 74 éves francia államfő fogadására a katonai tiszteletadáshoz ezúttal nem a német védelmi minisztérium szokásos őrzászlóalját vezényelték ki, hanem a német-francia közös dandár 120 katonáját.


Merkel köszönetet mondott Chiracnak a vele és hivatali elődeivel folytatott szoros együttműködésért. A második világháború utáni német-francia megbékélés nélkül a német egység sem valósulhatott volna meg – jegyezte meg üdvözlő beszédében a kancellár. Szerinte változatlanul folytatódnia kell Párizs és Berlin együttműködésének.



Berlinbe vezetett Chirac utolsó elnöki útja 1

Merkel fogadja a francia elnököt. (fotó: MTI/EPA)


Chirac azt hangsúlyozta, hogy a két ország szoros együttmunkálkodása hozzájárult a béke biztosításához és a demokrácia megszilárdításához az európai kontinensen. A francia elnök úgy látja, ez az együttmunkálkodás képezi továbbra is az európai integráció alapját.


A francia konzervatív vezető, elnökségének 12 éve alatt összesen 32 alkalommal látogatott el hivatalosan Németországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik