Nagyvilág

Netanjahu is lemondásra szólította fel Olmertet

Benjamin Netanjahu, az izraeli jobboldali ellenzék vezetője csütörtökön első alkalommal szólította fel azonnali lemondásra Ehud Olmert miniszterelnököt a tavaly nyári libanoni háború súlyos kudarcának őt terhelő felelősségére hivatkozva.

„Nyilvánvaló, hogy ez a kormány elvesztette már azt a kevés bizalmat is, amelyet az emberek még iránta tápláltak. Világos, hogy nem maradt más hátra, mint megadni az embereknek a lehetőséget, hogy az övék legyen az utolsó szó” – mondta Netanjahu, a miniszterelnök lemondását és előrehozott választások kiírását sürgetve.


Netanjahu, aki pártja, a Likud képviselőcsoportja előtt szólalt fel, ezidáig tartózkodott attól, hogy nyilvánosság előtt Ehud Olmert miniszterelnök és Amír Perec védelmi miniszter felelősségéről beszéljen a Hezbollah libanoni síita szervezettel vívott tavaly nyári libanoni háború ügyében.


Egy izraeli felmérésben a Likud vezetője, korábbi miniszterelnök nagy előnnyel vezetett, amikor a megkérdezetteknek arra kellett válaszolniuk, ki lenne Olmert legalkalmasabb utóda. A jelenlegi parlamenti erőviszonyokat tekintve azonban, amikor a Likud mindössze tizenkét hellyel rendelkezik a százhúsz tagú kneszetben, megfigyelők szerint Netanjahunak nagyon csekély az esélye arra, hogy megszerezze a hatalmat. Csak előre hozott választásokkal nyílhat lehetősége arra, hogy megvalósítsa ambícióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik