Külföld

Újra napirenden az amerikai hadműveletek költségvetése

admin
admin

2007. 05. 03. 07:28

Két héten belül a képviselőház elé kerülhet szavazásra az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok hadműveleteinek folytatásához szükséges költségvetésről szóló törvénytervezet új szövegváltozata.

“Nem hagyjuk, hogy elhúzódjon az ügy” – közölte Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti többségének vezetője.

George Bush amerikai elnök kedden megvétózta a finanszírozási törvény korábbi változatát, amely az Irakban állomásozó amerikai csapatok megadott határidőre történő kivonásához kötötte a hadműveletek további finanszírozását.

A washingtoni kongresszus a múlt héten szavazta meg az iraki és afganisztáni hadműveletek folytatásához szükséges pótköltségvetést. A 124 milliárd dolláros tervezetbe a demokraták kezdeményezésére belekerült, hogy a kormánynak idén október elsejéig meg kell kezdenie a csapatkivonást Irakból, és 2008. március 31-ig be kell fejeznie.


A Demokrata Pártnak a szerdán megejtett szavazáson nem sikerült felülbírálnia az elnöki vétót: hiába ért el a voksoláson 222-203 arányú szavazattöbséget, így is jócskán elmaradt a vétó felülbírálásához előírt kétharmados többségtől.


A következő lépés valószínűleg egy kompromisszumos hadi költségvetési tervezet lesz, amelyből már kimarad a kivonási menetrend, de különböző, elsősorban az iraki kormány által teljesítendő feltételekhez kötik a finanszírozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.