Nagyvilág

Egy brit tábornok szerint az USA ismerje el iraki vereségét

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek be kellene ismerniük, hogy vereséget szenvedtek, és el kellene hagyniuk Irakot, mielőtt még több katona veszti életét – vélekedett egy nyugállományú brit főtiszt.

Sir Michael Rose tábornok a BBC televízió szerda késő esti Newsnight műsorában kijelentette: az iraki felkelőknek joguk van ahhoz, hogy megpróbálják kiszorítani az amerikai csapatokat országukból. Minél előbb kezd el Washington és szövetségesei a politikai megoldásról tárgyalni, annál hamarabb térhetnek haza a külföldi csapatok, és menthetik meg katonáik életét. Arra a riporteri kérdésre, hogy ez vajon a vereség elismerését jelenti-e, kijelentette: „természetesen el kell ismernünk a vereségünket”.

A Boszniában szolgáló ENSZ-erők egykori parancsnoka a „Washington háborúja: Az (amerikai) függetlenségtől Irakig” című könyvet népszerűsíti. A mű összeveti az iraki felkelők taktikáját azzal, amelyet az amerikai függetlenségi háború idején George Washington katonái alkalmaztak.


Sir Michael Rose a könyvvel kapcsolatban kifejtette, az iraki felkelők ugyanúgy éreznek, ahogy az amerikai függetlenségi háborúban a britek ellen küzdők. Mint mondta, ezzel nem kívánja fölmenteni őket azokért a szörnyű tettekért, amelyeket elkövettek, de megérti őket, hogy miért harcolnak az amerikaiak ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik