Nagyvilág

Spanyolországban és Franciaországban gyűjt pénzt az al-Kaida

A francia és spanyol titkosszolgálat közös jelentése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által az észak-afrikai országokban végrehajtott merényleteket Spanyolországból és Franciaországból finanszírozzák – írta szerdán a Le Figaro című francia napilap.

A párizsi konzervatív újság az El País spanyol baloldali napilapra hivatkozva állítja: az al-Kaidához közeli, Algériában és Marokkóban aktív radikális szervezetek „összetett pénzügyi hálózata” után egy éve nyomoz egy vizsgálóbírókból, ügyészekből és rendőrökből álló közös spanyol–francia titkosszolgálati csoport.

Az al-Kaidához tavaly csatlakozott algériai Ima és Harc Szalafista Csoportnak (GSPC) az El País szerint a spanyol tengerparton működnek olyan alvó sejtjei, amelyeknek az a feladatuk, hogy Spanyolországban és Franciaországban gyűjtsenek pénzt. A karitatív akciók mellett kisebb bűncselekmények, mint például hasisárulás vagy autólopás képezi a terroristák legfőbb pénzforrását.


A Guardía Civil, a spanyol csendőrség 2005-ben a Costa del Solon olyan iszlám radikális hálózatot göngyölített fel, amely luxusvillák kirablásából tartotta fenn magát. A 191 halálos áldozatot követelő 2004. március 11-i madridi merényletsorozathoz a robbanóanyagot hasisért cserébe egykori bányászoktól vásárolták a terroristák.


A „szent háború” pénzelésében adóparadicsomok is részt vesznek. Az El País idéz egy spanyol nyomozót, aki szerint a spanyolországi hálózat egy algériai tagjának közreműködésével a Bahamákról, egy japán informatikai fantomcégen keresztül érkezett 18 ezer eurós átutalás.


A titkosszolgálati jelentés alapján mindkét országban emelték a riadókészültséget. Franciaországban az elnökválasztás miatt, Spanyolországban pedig a 2004-es merénylet 29 feltételezett kitervelője ellen februárban kezdődött per idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik