Nagyvilág

Rálőttek egy cseh diplomata autójára Afganisztánban

Filip Velach, a kabuli cseh külképviselet vezetője sértetlenül került ki az incidensből, két testőre könnyebben megsebesült.

Zuzanna Opletalová, a cseh külügyminisztérium szóvivője szerint a diplomata és két testőre biztonságban vannak, a térségben lévő egyik amerikai támaszpontra szállították őket, szerdán térnek vissza a kabuli cseh nagykövetségre.

Opletalová elmondta, hogy Velach, aki jelenleg az egyetlen cseh diplomata Afganisztánban, Gazniba tartott, hogy a tartományi kormányzóval találkozzon. Kabultól mintegy 100 kilométerre egy taxiból öt fegyveres ugrott ki, és tüzet nyitott a cseh járműre. A gépkocsivezető visszafordította a páncélozott járművet, a támadók utánuk hajtottak, kilőtték az abroncsokat. A csehek elérték a legközelebbi falut, ahol a testőrök viszonozták a tüzet és feltehetően három támadót megöltek, közben telefonon segítséget kértek. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) menekítették ki a cseh állampolgárokat Paktia tartományba.


Rahmatullah Rahmat paktiai kormányzó ostobaságnak nevezte, hogy a diplomata két testőrrel utazott a térségébe. A diplomata gépkocsiját a tálibok hívei vették üldözőbe – közölte.


A kabuli cseh nagykövetséget áprilisban nyitották meg, átmenetileg Filip Velach ügyvivő vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik