Nagyvilág

Olmert továbbra sem hajlandó lemondani

A tavalyi libanoni háborút vizsgáló izraeli bizottság jelentése által elmarasztalt Ehud Olmert kormányfő arra intette politikai ellenfeleit, hogy gondolják meg, érdemes-e most rögtön tőkét kovácsolniuk szorult helyzetéből.

„Lassan a testtel” – ajánlotta Olmert a kabinet tagjainak a szerdai rendkívüli ülésen, amelyet azért hívtak össze, hogy szemügyre vegye az említett háború során elkövetett hibákkal foglalkozó jelentést. Megerősítette egyúttal, hogy a növekvő nyomás ellenére sem mond le. A kormány felelős a hibákért, de azért is felelősség terheli, hogy ezeket kijavítsa – mondta a kabinetülésen, és a „politikai játszmák” beszüntetését kérte.

Olmert és külügyminisztere, Cipi Livni között nyílt hatalmi harc veszélye fenyeget. A miniszterelnököt és védelmi miniszterét súlyosan elmarasztaló jelentés ismertetése után Olmert munkatársai azt vetették a kormányfő Kadima pártjához tartozó Livni szemére, hogy a miniszterelnök megbuktatására törekszik.

Egy magas rangú külügyi tisztségviselő szerdán neve elhallgatását kérve elárulta, hogy Livni egy közép-európai idő szerint délután három órára tervezett találkozón valóban távozásra fogja felszólítani Olmertet. Amír Perec védelmi miniszter izraeli médiabeszámolók szerint még szerdán benyújtja lemondását, legalábbis környezetéből ezt szivárogtatták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik