Nagyvilág

Grúzia befogadná az amerikai rakétapajzsot

Grúzia kész tárgyalni az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek befogadásáról – jelentette ki az ország külügyminisztere a Financial Times Deutschland (FTD) című német lapnak adott szerdai nyilatkozatában.

Gela Bezsuasvili a napilapban megjelent interjúban elmondta: erre vonatkozóan még semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett az Egyesült Államok részéről, s nem hivatalos tárgyalásokat sem folytattak. „Amennyiben azonban segítségünket kérik, készek vagyunk tárgyalni erről” – jelentette ki a külügyminiszter, aki meggyőződésének adott hangot, hogy a grúz lakosság – a lengyelektől, illetve a csehektől eltérően – támogatná a telepítést.

A lakosság 84 százaléka helyesli az ország tervezett NATO-csatlakozását – emlékeztetett Bezsuasvili, utalva arra is, hogy Grúzia megkétszerezte Irakban állomásozó katonáinak számát. „Nem hiszem, hogy ezek után a telepítés problémát jelentene” – fűzte hozzá, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy Grúzia nyitott a tárgyalásokra.


A német lap mindezzel összefüggésben felhívta a figyelmet: az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az iráni rakétákkal szemben tervezett kelet-európai rakétavédelmi rendszert egy további radarállomással bővítené. Az FTD szerint amerikai illetékesek a legmegfelelőbb helyszínként a Kaukázust említették.

Az újság arra is figyelmeztetett, hogy Grúzia mindezzel valószínűleg tovább ingerli Oroszországot a kialakult rakétavitában. Tbiliszi felkínálkozása minden bizonnyal élezi azt a feszültséget, amely a Nyugat és Moszkva között alakult ki az Egyesült Államok által tervezett, kelet-európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik