Nagyvilág

Cáfolják az al-Kaida iraki vezetőjének a halálát

Egy iszlamista szervezet kedden cáfolta azt a bagdadi bejelentést, miszerint megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának főnökét, Abu Ajjúb al-Maszrit, s az interneten közzétett közleményében arról számolt be, hogy Maszri "ép és egészséges".

Az Iraki Iszlám Állam szunnita gyűjtőszervezet – amelynek része az al-Kaida iraki szárnya is – a lázadók által használt egyik honlapon tette közzé írásos bejelentését, azt közölve, hogy Maszri “folytatja a harcot Isten ellenségeivel szemben”.

A halálhírt korábban Abdel-Karím Halaf tábornok, belügyi szóvivő jelentette be Bagdadban, mondván, hogy “egyértelmű hírszerzési jelentés van arról, hogy Maszrit ma megölték”, ugyanakkor holttestről nem tudott információkkal szolgálni. A szóvivő szerint Maszrival maguk a terroristák végeztek egy belviszályban, az iraki vagy az amerikai erőknek nem volt közük a halálához.

Dzsavád al-Puláni belügyminiszter később újbóli érdeklődésre már úgy fogalmazott, hogy “ha nem halt meg ma, majd meghal holnap”. Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövet sem tudta megerősíteni a halálhírt. Mint mondta, Maszri halála “pozitív fejlemény” lenne ugyan, de nem vetne véget az al-Kaida iraki erőszakkampányának.
Maszrinak már többször költötték halálhírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik