Külföld

Castro nem mutatkozott

admin
admin

2007. 05. 01. 19:05

A várakozásokra rácáfolva, egészségi állapotának látszólagos javulásra ellenére sem jelent a munka ünnepének hatalmas havannai nagygyűlésen Fidel Castro, Kuba kilenc hónapja betegeskedő elnöke, amire közel négy évtizede nem volt példa.

A 80 éves politikus helyett öt évvel fiatalabb öccse és védelmi minisztere, a köztársasági elnöki tisztet ideiglenesen betöltő Raúl Castro nyitotta meg a félmilliós ünnepi nagygyűlést a Forradalom terén, de nem mondott beszédet. Salvador Valdés, a kubai szakszervezetek főtitkára kívánt gyors felépülést Castrónak az egész ország nevében.

Castro még az ünnep előtt felszólította a kubaikat, hogy a parádét változtassák nagyszabású Amerika-ellenes tüntetéssé, s mivel a politikus a közelmúltban készült videofelvételeken, baráti külföldi államfőkkel találkozva már egészségesebbnek látszott, sokan találgatásokba bocsátkoztak arról, hogy a Kubában hagyományosan nagy ünnepnek számító Május 1. alkalmából a vezér talán diadalmasan visszatér a nyilvánosság elé.

Havannában a tömeg tett hitet a szocializmus eszméi mellett és ostorozta az amerikai „imperializmust”. Az emberek kubai zászlókat, Fidel Castro-portrékat és az Egyesült Államok politikáját elítélő transzparenseket emeltek a magasba. Sokan a „Több szolidaritás, egység és erő, mint valaha”, hivatalosnak tűnő jelszót viselték trikójukon. Sokfelé látható volt a nagygyűlésen az Amerikában kémkedés miatt letartóztatott öt kubai titkos ügynöknek a portréja is. A demonstrálók szabadságot követeltek az ötöknek, akiket Castro-ellenes emigráns körökben veszélyes összeesküvőknek, Kubában viszont az országot antikommunista terroristáktól megóvó nemzeti hősöknek tartanak.

A havannaival egyidejűleg szerte a szigetországban ünnepi nagygyűléseket tartottak, amelyekre a hatóságok 6-7 millió embert mozgósítottak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.