Nagyvilág

Orosz képviselők értkeztek Tallinba

A tallinni szovjet hősi emlékmű sorsáról tájékozódnak orosz duma-képviselők hétfőtől az észt fővárosban, ahol a parlamentben, valamint a belügyi és védelmi tárca illetékeseivel is konzultálnak, s várhatóan megszemlélik a szoboregyüttest és annak új helyét.

A múlt héten csütörtökön bontották le Tallinn központjában a szovjet világháborús emlékművet: ennek nyomán három éjszakán át tartó zavargások robbantak ki, amelyek egy halálos áldozatot és 156 sebesültet követeltek, s kemény hangú tiltakozást váltottak ki Moszkvában.

Nyikolaj Kovaljov, az orosz parlament alsóháza, az állami duma veteránügyi bizottságának elnöke – akinek vezetésével hétfőn Tallinnba repült az orosz törvényhozók küldöttsége – az észt fővárosba való elutazása előtt azt követelte, hogy a szerinte “a válságot kiprovokáló és a rendbontásokért felelős” észt kormány mondjon le, és az emlékművet állítsák helyre annak eredeti helyén. Kovaljov szerint az észt vezetést mindenképpen “történelmi felelősség” terheli a történtekért, de követelni fogják a tüntetések erőszakos feloszlatásáért felelősek megbüntetését, a jogtalanul letartóztatottak szabadon bocsátását, a történtek tárgyilagos kivizsgálását.

Azt észt hatóságok Kovaljov szavai szerint ígéretet tettek arra, hogy a duma-képviselők személyesen győződhetnek meg az emlékmű állapotáról. A duma-delegáció vezetője szerint saját szemükkel szeretnék látni, hogy a “Bronzkatonát” nem fűrészelték-e ketté.

Az észt hatóságok a tallinni katonai temetőben már megkezdték az előkészületeket a “Bronzkatona” új helyen való felállítására. Jaak Aaviksoo védelmi miniszter szerint a szobor már hétfőn állni fog új helyén, néhány nappal később pedig az alakot hátulról övező fal is a helyére kerül. Az észt miniszter bejelentette, hogy az emlékművet az új helyén hivatalosan május 8-án avatják fel – magas rangú észt tisztségviselők és a Hitler-ellenes koalíció országai képviselőinek jelenlétében -, egy nappal azelőtt, hogy az oroszok a náci Németország fölötti győzelmet ünneplik.

Tallinn központjában, az emlékmű helyén még folynak a feltárások, de várhatóan három napon belül befejeződnek ezek a munkálatok is – mondta Aaviksoo, akik emlékeztetett arra, hogy a szovjet hősi emlékmű nem csak a fasizmus elleni harc áldozataira emlékeztet, hanem az észtek számára a fél évszázados szovjet megszállást jelképezi, amelyet “a nácik által elkövetett bűntettekhez mérhető emberiesség elleni bűnök” kísértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik