Nagyvilág

Izrael szerint Szíria rakétabázist épített

Szíria a legnagyobb titokban jelentős föld alatti bázist épített ki, ahonnan ballisztikus rakétákat lőhet ki Izraelre - adta hírül hétfői számában a Jediót Ahronót című izraeli lap.

A komplexum – amelynek pontos helyét az újság nem adta meg – harminc vasbeton bunkerből, rakétagyártó üzemekből és laboratóriumokból áll a sajtóértesülés szerint.

Mint azt a Jediót Ahronót megjegyezte, egy esetleges szíriai-izraeli fegyveres konfliktusban a zsidó államnak jelentős légi fölénye lenne, Damaszkusz ezért növelte jelentősen ballisztikusrakéta-arzenálját.

A lap úgy tudja, Szíria 200 Scud-B, 60 Scud-C és ismeretlen számú Scud-D típusú rakétával rendelkezik. Ez utóbbi fegyvernek, amelyből Észak-Koreától vásárolt az arab ország, s többet közülük vegyi robbanófejjel szerelt föl, 700 kilométer a hatótávolsága,.

A Jediót Ahronót szerint Szíria ezen kívül mintegy száz C-802 típusú – kínai gyártmányú – rakétát vett Irántól. A tavaly nyári libanoni háborúban egy ilyen típusú fegyverrel rongálta meg a Hezbollah libanoni síita szervezet az izraeli haditengerészet egyik hajóját a Földközi-tengeren.

Márciusban az izraeli kormány és a hadsereg illetékesei bizalmasan közölték, aggódnak amiatt, hogy Szíria “korlátozott háborúra” készül Izrael ellen. Mint elmondták, az arab ország földalatti erődrendszert épített ki Izraellel közös határán, s összesen több ezer közepes és nagy hatótávolságú rakétát telepített oda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik