Nagyvilág

Izrael hibázott a libanoni válság kezelésében

Ehud Olmert miniszterelnököt, Amír Perec védelmi minisztert és Dan Haluc volt vezérkari főnököt nevezte meg a libanoni háborúban elkövetett "súlyos hibák" fő felelőseinek hétfőn jeruzsálemi sajtóértekezletén a konfliktus körülményeit vizsgáló izraeli kormánybizottság elnöke. Olmert nem mond le.

A testület előzetes jelentése szerint, amelyet hétfőn adtak át a kormányfőnek és a védelmi miniszternek a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban, Olmert súlyos hibákat követett el a konfliktus kezelésében, a helyzet megítélése, a felelősségvállalás és a körültekintés terén. A főbb megállapításokat a testület elnöke, Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró ismertette.

Az öttagú bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Olmert elsietve, részletes és jól kidolgozott terv nélkül vitte Izraelt a háborúba tavaly július 12-én, miután a libanoni Hezbollah gerillaszervezet az izraeli határt átlépve meggyilkolt három izraeli katonát és elrabolt két másikat.

Olmertet terheli a felelősség amiatt, hogy “nem tűzték ki pontosan a célokat” és elmulasztotta a megfelelő helyzetértékelést, amikor megindította a háborút.

A védelmi miniszter szerepét értékelve megállapították, hogy Perec nem volt tisztában a hadsereg állapotával, jóllehet annak tudatában kellett volna lennie. Tapasztalatlansága és védelmi miniszterként tanúsított magatartása “rontotta a kormány képességét, hogy kezelje az előtte álló kihívásokat”. A kormány nem tett fel kemény kérdéseket, és túlságosan a hadvezetésre hagyatkozott – emelte ki a bizottság.

Dan Haluc akkori vezérkari főnök nem volt felkészült és “ösztönösen cselekedett”, ráadásul hamis színben, a valósnál sokkal inkább hadra foghatónak tüntette fel a hadsereget – áll a jelentésben.

“Ha közülük bárki másként, jobban járt volna el, a döntések és az, ahogyan cselekedtek a kérdéses időben, valamint a hadjárat eredményei másként és jobban alakultak volna” – összegezte a bizottság észrevételeit Vinograd. Olmert, miután átvette a jelentés másolatát, úgy nyilatkozott, hogy “a hibákat orvosolni fogják” a jövőre nézve. A jelentés súlyos csapást mért a tisztségében egyébként is meggyengült, népszerűtlen miniszterelnökre, és várhatóan megerősödik a lemondását követelők tábora.A kormányfő közölte, hogy a jelentés közzététele után, még a nap folyamán találkozik pártja, a Kadima minisztereivel.


Amír Perec védelmi miniszter ügyvédje, Ejtan Liraz nem sokkal azután nyilatkozott izraeli televíziós állomásoknak, hogy az öttagú testület Élihaju Vinograd bíró elnökletével átadta előzetes jelentését Ehud Olmert kormányfőnek és Perec védelmi miniszternek a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban. A jelentésben foglalt bírálatok után előreláthatólag ismét megerősödik az Olmert és Perec távozását követelők tábora.

A kormánybizottság szerint Ehud Olmert miniszterelnök “súlyosan hibázott” a helyzet megítélése, a felelősségvállalás és a körültekintés terén. A testület jelentése szerint Olmert elsietve, részletes, jól kidolgozott és megfelelő terv nélkül vitte Izraelt a háborúba. Olmert – miután hétfőn átvette a jelentés másolatát – úgy nyilatkozott, hogy “a hibákat orvosolni fogják”.


Nem mond le az izraeli miniszterelnök a libanoni háború hibáit vizsgáló kormánybizottság jelentése miatt – jelentette be hétfőn Jeruzsálemben Jiszráel Majmón kabinettitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik