Nagyvilág

Fokozódik az észt-orosz feszültség

Az észt elnök kifogásolta, hogy hazája moszkvai nagykövetségét "lélektani terror" alatt tartják Kreml-barát ifjúsági szervezetek, s a tallinni külügyminisztérium "tétlenséggel" vádolta az orosz hatóságokat. Többen megsérültek a kijevi észt nagykövetség előtt tartott tüntetésen.


12 koporsót találtak

Tizenkét koporsót találtak a lebontott második világháborús szovjet emlékműnek egykor otthont adó dombon, Tallinn központjában. Hat koporsót kinyitottak, ezekben csontvázakat találtak, a többit egyelőre nem mozdítják meg – mondta el újságíróknak Ullar Labo, az észt igazságügyi orvos szakértői intézet igazgatója.
Történészek szerint 14 koporsónak kell lennie a lebontása miatt orosz-észt viszályt kavart emlékmű alatt.

A moszkvai észt nagykövetséget immár negyedik napja valóságos blokád alatt tartják a Nasi (Mieink), a Mesztnije (Helyiek), a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) és a Kremlhez közel álló más ifjúsági szervezetek. Ezek vasárnap éjjel 600-1000 fős, látványos gyászszertartást rendeztek a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése elleni tüntetések során meghalt orosz fiatalember emlékére, és hétfőn is folytatták a gyűlésezést, sátrakat verve a diplomáciai képviselet környékén.


Észt diplomaták ostrom alatt

A nagykövetségi épületben közel két tucat ész állampolgár, diplomaták vannak valóságos ostrom alatt, és más észt állampolgárokat is gátolnak abban, hogy bejuthassanak hazájuk nagykövetségére – panaszkodott az észt államfő tallinni közleményében, amelyet az orosz Interfax hírügynökség ismertetett. Oroszország mintha csak eltekintett volna a (diplomáciai kapcsolatokról szóló) bécsi egyezménytől, amely kötelezi a nagykövetségek és a diplomaták normális munkájának és biztonságának szavatolására – toldotta meg Toomas Hendrik Ilves.

Az éjszakai moszkvai gyászgyűlésen Vaszilij Jakemenko, a Nasi vezetője azt mondta, hogy amíg Oroszország tűri a megaláztatásokat, addig oroszok fognak meghalni. A mozgalom aktivistái “a fasiszta nagykövetség lebontását” követelő transzparenseket tartottak magasba.

Páran kijutottak a követségről

Az észt külügyminisztérium hétfői jegyzékében “legkomolyabb sajnálatát és tiltakozását fejezte ki a moszkvai észt nagykövetséget érő, nem szűnő támadások miatt”, rámutatva, hogy “a nagykövetség személyzete és családtagjaik élete közvetlen veszélynek van kitéve”. A tallinni tárca nyomatékosan követelte, hogy Oroszország tegyen eleget a bécsi egyezményből fakadó “legközvetlenebb” kötelezettségeinek.

Az Eho Moszkvi rádió szerint hétfőre virradóra orosz rendőri biztosítással sikerült kijuttatni a nagykövetségről néhány diplomatát kiskorú gyermekekkel. A tüntető fiatalok nem engedték be a nagykövetségre a független orosz Ren-TV újságíróit, akik vízumért akartak folyamodni.

Marina Kaljurand moszkvai észt nagykövet szerint az orosz rendőrök nyíltan elismerik, hogy nem tudják garantálni a nagykövetségi munkatársak biztonságát. “Tegnap az észt polgárok üggyel-bajjal, de még bejutottak a nagykövetségre, de ma már senkit sem engednek át” – mondta a nagykövetnő a liberális moszkvai rádiónak, értetlenséggel fogadva, hogy a helyzetet “nem a rendőrség és a rohamrendőrség, hanem a Nasi aktivistái” ellenőrzik.


Kijevben többen megsebesültek


A kijevi észt követség előtt tüntettek hétfőn az ukrajnai oroszok közössége és a kommunista párt képviselői, s a rendőrséggel folyatott összetűzésekben legalább heten megsérültek. Az ukrán főváros központjában a tüntetők lezárták a forgalom elől azt az utcát, amelyben Észtország nagykövetsége található.

A nagygyűlésre érkezőket először a rendőrség a követség biztonsági embereivel karöltve megpróbálta szétoszlatni, s az összetűzésekben legalább hét ember megsebesült a megmozdulás szervezői szerint. Többeket őrizetbe is vettek, de a tüntetők követelésére a rendőrség meghátrált, és elengedte foglyait. A feszült helyzet és az útblokád miatt a mentők egyelőre nem tudnak bejutni az észt követség elé, hogy ellássák a sebesülteket.

Tallinn központjában a múlt hét csütörtökén bontották el szovjet világháborús emlékművet: ennek nyomán három éjszakán át tartó zavargások robbantak ki az észt fővárosban, amelyek egy halálos áldozatot és 156 sebesültet követeltek, s kemény hangú tiltakozást váltottak ki Moszkvában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik