Nagyvilág

Egyszerre lesz parlamenti és elnökválasztás Ukrajnában

Egyidejű elnök- és parlamenti választásokról hozott határozatot hétfőn az ukrán törvényhozás; a voksolást legkésőbb december 9-ig kell megtartani.

A határozat mellett 235 képviselő szavazott a 450 tagú ukrán parlamentben, amelyet Viktor Juscsenko elnök még április 2-án feloszlatott, de a kormánykoalíció nem fogadta el döntését, megtámadva azt az alkotmánybíróságon. A törvényhozás ülésén csak a kormánykoalíciót támogató képviselők vettek részt.

A választásokat megelőzően a képviselők alkotmánymódosításokat kívánnak végrehajtani – az elnök javaslatait figyelembe véve -, ugyanakkor a kormányt felhatalmazták a voksolás finanszírozására.

A hétfői határozat értelmében június 15-ig el kell készíteni az alkotmánymódosítások tervezetét, amelyek törvényi alapot biztosítanak az előre hozott, egyidejű elnök- és parlamenti választások megtartására. Az alkotmány módosításához legalább 300 képviselő támogatása szükséges.

A múlt héten Viktor Juscsenko ukrán elnök az általa korábban kitűzött időponthoz képest egy hónappal, június 24-re elhalasztotta az előre hozott parlamenti választásokat, miután az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság (alkotmánybíróság) úgy döntött: nem tarthatók meg május 27-én az államfő által kiírt előre hozott választások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik