Nagyvilág

Csehország lobbiba kezd a vízummentességért

A Cseh Köztársaság és más EU-tagállamok - köztük Magyarország - hivatásos lobbicéget vesz igénybe Washingtonban, hogy elérje az egyoldalú amerikai vízumkötelezettség feloldását állampolgárai számára.

A pályázaton kiválasztott Dutko Worldwide tanácsadócég arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön egy olyan törvény kongresszusi elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosítana az érintett EU-országoknak – közölte hétfőn a prágai külügyminisztérium szóvivője.

A Cseh Köztársaság havonta 5000 dollárt fog fizetni a szolgáltatásért. A tanácsadócégnek az lesz a feladata, hogy elmagyarázza a kongresszusi képviselőknek: szükség van a vízumkötelezettség megszüntetésére – mondta Zuzana Opletalova Prágában.

A Dutko Worldwide szolgálatait Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia és Szlovákia is igénybe fogja venni – nyilatkozta Daniel Novy, a washingtoni cseh nagykövetség első titkára, hozzátéve, hogy a pályázaton négy cég indult és közülük bizonyult a legjobbnak a Dutko Worldwide.

Jeff Patch lobbiszakértő a Hospodárské Noviny cseh újság hétfői számának úgy nyilatkozott, hogy a cég “fajsúlyos tényező” Washingtonban és jó kapcsolatai vannak a kongresszusban. Alkalmazottai között olyan személyek is vannak, akik korábban kongresszusi képviselők irodáiban dolgoztak, republikánusoknál és demokratáknál egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik