Nagyvilág

Ankarában egyeztet az afgán és a pakisztán elnök

A török elnök és kormányfő közvetítésével hétfőn délelőtt Ankarában megkezdődött Hamid Karzai afgán elnök és Pervez Musarraf pakisztáni elnök találkozója. Akét politikus megállapodott abban, hogy együttműködnek a terrorizmus elleni fellépés terén.

Karzai és Musarraf “egyetértettek abban, hogy elutasítják terroristák és egymás országaiban felforgató, államellenes tevékenységet végző egyének bújtatását, kiképzését és pénzelését” – olvasható a török elnöki palotában folytatott megbeszélés után kiadott kommünikében.

Az afgán és a pakisztáni elnök megállapodott arról is, hogy kezdeményezik a terrorizmusra vonatkozó hírszerzési értesülések cseréjét, és együttműködnek a kábítószer-csempészet elleni küzdelemben. Ígéretet tettek továbbá arra, hogy igyekeznek javítani Afganisztán és Pakisztán feszült viszonyán.

Ahmet Necdet Sezer török elnök, aki jelen volt a két ázsiai vezető találkozóján, a sajtót tájékoztatva elmondta: Karzai és Musarraf megállapodtak egy közös bizottság létrehozásában, és abban, hogy 2007 végén-2008 elején újra tárgyalóasztalhoz ülnek egymással. Az afgán és a pakisztáni elnök utoljára szeptemberben találkozott egymással személyesen, akkor Washingtonban az amerikai elnök meghívására került erre sor.

Kabul azzal vádolja Iszlámábádot, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy megakadályozza szélsőségesek beszivárgását Afganisztánba a nyugat-pakisztáni törzsi területekről. Iszlámábád visszautasítja e vádat, s azt rója fel az afgán vezetésnek, hogy Pakisztánra hárítja a felelősséget a tálibok, az afganisztáni hadurak és a virágzó kábítószer-csempészet elleni harc kudarcáért.


Az afgán és a pakisztáni vezető korábban egymást hibáztatták a közös határ térségében aktív vallási fanatikus muszlim lázadók, a tálibok ismétlődő afganisztáni támadásaiért.

Musarraf a múlt héten spanyolországi látogatásán kijelentette, Karzai elnök semmit sem tesz a terrorizmus leküzdése érdekében.
Az afgán elnök vasárnap közleményben reményét fejezte ki, hogy az ankarai találkozó hozzájárul “a bizalom légkörének megteremtéséhez” a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik