Nagyvilág

1968 a francia elnökválasztás központjában

Két nappal a francia elnökjelöltek feltehetően mindent eldöntő tévévitája előtt Ségolene Royal szocialista jelölt erőszakosnak és brutálisnak minősítette hétfőn konzervatív vetélytársa, Nicolas Sarkozy érveit, amelyek alapján 1968 örökségének "likvidálását" kívánja elérni.

“Amikor azt hallom Nicolas Sarkozytől, hogy likvidálni szeretné 1968 májusát, nagyon erőszakos beszédről van szó. Neki, aki a kampány végén a kamerák kereszttűzében fedezte fel a munkásokat, emlékeznie kellene, hogy 68 májusában a 11 millió sztrájkolónak voltak köszönhetőek a fizetésemelések és az, hogy Franciaország új útra lépett és megindult a növekedés – hangsúlyozta a szocialista jelölt a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjújában.

“1968 öröksége az is, hogy a nőknek lehetővé vált a fogamzásgátlás, hogy a szabadság szele megérintette azt a társadalmat, amely teljesen le volt lakatolva” – tette hozzá Royal, aki korábban többször is kijelentette: nem érzi magát 68 örökösének. Elismerve, hogy “voltak túlzások, mint minden viharos időszakban”, az egykori családügyi miniszter kiemelte: “68 májusának túlzásai fantasztikus előrelépést jelentettek a szabadság, az autonómia, a női-férfi egyenjogúság és a szakszervezeti jog tekintetében”.

Vádak a jobbldalról

A konzervatív jelölt vasárnap este a zsúfolásig megtelt párizsi Bercy sportcsarnokban 20 ezer egybegyűlt előtt azt vetette Royal szemére, hogy csak látszólag mondott búcsút 1968-nak: “Nem elég július 14-én kitűzni a nemzeti zászlót és elénekelni a Marseillaise-t az Internacionálé helyett. Nem lehet egyszerre rendet akarni és a rendfenntartó erők ellen állást foglalni. Nem lehet rendőrállamot és provokációt kiáltani, amikor a rendőrség a törvény tiszteletben tartását akarja elérni. Nem lehet azt mondani, hogy a munkát értéknek tekintjük és közben a 35 órás munkahét általánossá válik, túladóztatjuk a munkát, a segélyezést erősítjük, megakadályozzuk azokat, akik gazdagodni szeretnének, hogy Franciaországban fektessenek be – érvelt Sarkozy.

A volt belügyminiszter szerint a jelenlegi francia baloldal 1968 örököse, amely az intellektuális és morális relativizmust vezette be. “Ez az elnökválasztás arról szól, hogy 68 öröksége folytatódik-e vagy pedig egyszer és mindenkorra likvidáljuk” – tette hozzá a konzervatív jelölt.

Középre húznak

Ségolene Royal és Francois Bayrou, a francia elnökválasztás első fordulójában 18,54 százalékkal harmadik helyen végzett centrista jelölt szombati tévévitája óta folytatódik a 6,8 millió centrista jelölt kegyeiért folyó versenyfutás. A Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában a szocialista jelölt a lap kérdésére nem zárta ki, hogy elnökké választása esetén Bayrout nevezze ki miniszterelnöknek, de jelezte: a Szocialista Párt szociáldemokrata szárnyának emblematikus alakja, Dominique Strauss-Kahn egykori gazdasági és pénzügyminiszter “nagyon jó kormányfő lenne”.

Az utolsó felmérések azt mutatják, hogy Royal centrum felé nyitó taktikája sikeresnek bizonyul: Francois Bayrou szavazóinak 31 százaléka kívánja a szocialista jelöltre adni a voksát a második fordulóban, míg 23 százalékuk a konzervatív jelöltre fog szavazni, 39 százalékuk még bizonytalan és 7 százalékuk tartózkodni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik