Nagyvilág

Törökország közvetít Afganisztán és Pakisztán között

Ankarába érkezett vasárnap az afgán és a pakisztáni elnök, hogy az országaik közti feszültség enyhítéséről tárgyaljanak egy török közvetítéssel létrejött válságtalálkozón.

Hamid Karzai afgán, és Pervez Musarraf pakisztáni elnök elsőként várhatóan azon a díszvacsorán folytat eszmecserét, amelyet Ahmet Necdet Sezer török államfő ad a tiszteletükre vasárnap este. A kétnapos “válságcsúcs” második napján, hétfőn Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bábáskodása mellett ül tárgyalóasztalhoz a két elnök, akik kölcsönösen egymás országát teszik felelőssé az elmérgesedett viszonyért.


A feszültség a múlt héten éleződött ki azzal, hogy a két ország katonái tűzpárbajt vívtak, miközben pakisztáni katonák védőfalat építettek a határon.


Kabul azzal vádolja Pakisztánt, hogy nemtörődöm módon hagyja szélsőségesek, idegen zsoldosok Afganisztánba áramlását a közös határ menti törzsi területekről. Iszlámábád tagadja a vádat, arra hivatkozva, hogy 80 ezer katonát telepített a határvidékre a külföldi fegyveresek elleni hajtóvadászatra, és Kabult vádolja azzal, hogy megpróbálja Pakisztánra hárítani a felelősséget saját kudarcaiért a fanatikus tálibok, a drogkereskedelem és az afgán hadurak viselt dolgai elleni küzdelemben.


A bizalomépítő ankarai hármas találkozón várhatóan megvitatják, milyen közös stratégiát alkalmazhatnának a tálib felkelők ellen.
Karzai és Musarraf legutóbb tavaly szeptemberben Washingtonban, George Bush amerikai elnök ösztönzésére találkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik