Nagyvilág

Több mint 1 millióan követelték a török kormány lemondását

Több tízezren gyűltek össze vasárnap Isztambulban az iszlámbarát kormányt bíráló jelszavakat kiabálva, miközben Abdullah Gül külügyminiszter világossá tette, hogy az állam világi berendezkedésének lopakodó felszámolásától tartó hadsereg nyomása ellenére sem mond le az elnökjelöltségről.

Két hete Ankarában volt tömeges méretű tüntetés: akkor 300 ezer ember tüntetett a kormány iszlámbarát politikája ellen. “Törökország világ és világi is marad” – harsogták a vasárnapi megmozdulás résztvevői, miközben végigvonultak a Boszporusz parti metropolis utcáin.

A tüntetést több mint egy hete hirdették meg, de csak egy nappal azt követően tartották meg, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormánya visszautasította a hadsereg szokatlanul éles hangú közleményét, amely szerint a fegyveres erők aggodalommal figyelik az elnökválasztás körül kialakult helyzetet, s emlékeztetnek rá, hogy a katonaság hivatott megoltalmazni a világi állam eszméjét Törökországban. A kormány a figyelmeztetést a demokrácia ügyébe való elfogadhatatlan beavatkozásnak minősítette.



Több mint 1 millióan követelték a török kormány lemondását 1

Az iszlámbarát kormány ellen tüntettek Isztambulban (fotó: MTI/EPA)


Gül a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) államfőjelöltje pénteken az ankarai parlamentben nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást az elnökválasztás első fordulójában.


A következő fordulót szerdán tartják, és még akkor kétharmados többség kell majd az elnök személyének megválasztásához. Ha viszont ez a forduló sem hoz eredményt, úgy a törvényhozás tagjai május 9-án szavazhatnak ismét, de ekkor már elegendő lesz az egyszerű többség is a döntéshez. Gül az egyetlen elnökjelölt, de a hadsereg erős kétségeit hangoztatja személye miatt, utalva iszlámbarát politikájára.

Az Európai Unió viszont arra intette a török hadsereget, hogy ne ártsa bele magát a napi politikába, és a mostani kötélhúzásban annak próbakövét látja, hogy a fegyveres erők milyen mértékben tartják tiszteletben a demokráciát az EU-ba törekvő országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik