Nagyvilág

Nincs hova küldeni a rabokat Guantánamóról

Az Egyesült Államok 82 rabot szabadon engedne a kubai Guantánamo börtöntáborból, de az egykor terrorizmus gyanúja miatt elfogott személyek lehet, hogy még hónapokig, sőt évekig nem hagyhatják el az amerikai tábort, mivel nincs olyan ország, amelyik befogadná őket vagy ahová biztonságban visszatérhetnének - írta a The Washington Post.

A börtöntábor 385 lakójának több mint egyötödéről, 85 fogolyról állapították meg katonai vizsgálóbizottságok, hogy távozhatna az amerikai támaszponton működő táborból. Közülük azonban csak kettő, egy marokkói és egy afganisztáni férfi térhetett haza, a többit nincs hova küldeni. A Bush-kormány közölte, hogy nem tudni mikor, hová és milyen feltételek mellett szállíthatja el a rabokat.


Az országok egy része, például Jemen nem hajlandó visszafogadni több állampolgárát. A rabok távozását az az amerikai törvény is akadályozhatja, amely szerint senkit nem lehet az Egyesült Államokból olyan országba toloncolni, ahol valószínűleg üldöztetés vár rá. Ez vonatkozik arra a 17 kínai muszlimra, aki attól tart, hogy hazatérve kivégzik őket. Ugyancsak gond, hogy a hontalan vagy a hazájába visszatérni nem tudó rabokat más országok sem akarják befogadni, sem Európában, sem máshol nem kapnak menedékjogot.


John Bellinger, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jogi tanácsadója rámutatott: a legtöbb ország nem segít, azzal érvelnek, hogy ez nem az ő gondjuk, nem ők hozták létre Guantánamót, így a megoldást sem náluk kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik