Nagyvilág

Két nap alatt kilenc amerikai katona esett el Irakban

Az újabb veszteségekkel 99-re emelkedett az áprilisban Irakban meghalt katonák száma. 2003 márciusa, az iraki invázió kezdete óta legkevesebb 3346 amerikai katona vesztette életét az arab országban.

Az amerikai katonák közül öten a Bagdadtól nyugatra fekvő, szunnita többségű al-Anbár tartományban estek el harcokban pénteken, négy társuk különböző támadásokban halt meg Bagdad térségében.


Három amerikai katona egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásakor halt meg, egy társuk megsebesült Bagdadtól délkeletre szombaton. A negyedik katona a fővárostól délre járőrözés közben halt meg, szintén pokolgépes robbanásban, két társa megsebesült.


Kerbelában egy öngyilkos merénylő hatvan embert megölt és százhetvenet megsebesített egy ellenőrző pontnál a síiták egyik legfőbb szentélye, Abbász ibn Ali mauzóleuma közelében.
Szalim Haddhim egészségügyi szóvivő közlése szerint a detonációban hatvanan haltak meg és 170-en sebesültek meg.


A támadás a szunnita iszlamista al-Kaida terrorszervezet keze nyomát viselte, amelyet az iraki és amerikai vezetők azzal vádolnak, hogy a síiták és szunniták közötti polgárháborúba akarja taszítani a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor alatt szunnita vezetés alatt állt arab országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik