Nagyvilág

Kadhafi ellenzi a dárfúri beavatkozást

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szombaton óvta a Nyugatot attól, hogy beavatkozzon a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban, és ismételten állást foglalt a nemzetközi békefenntartóknak a térségbe irányítása ellen.

Kadhafi erről annak a nemzetközi értekezletnek a küldötteit fogadva beszélt, amelyet a líbiai fővárosban tartanak a dárfúri konfliktus megoldásáról az Afrikai Unió, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több afrikai állam részvételével.


“Az tanácsolom a világnak, hogy a mostani konferencia és a kérdés megoldásának megtalálása után hagyják figyelmen kívül a feleket, ha nem reagálnak ezekre a megoldásokra. Felszólítom (a világot), hogy ne támogassa őket anyagilag, hagyjon fel a támogatásukkal és ne küldjön nemzetközi erőket” – mondta Kadhafi szülővárosában, a Tripolitól 500 kilométernyire keletre fekvő Szirtben fogadva a küldötteket.


A konferencia résztvevői ezután visszatértek a fővárosba és Ali Treiki Afrika-ügyi miniszter vezetésével szombat este megkezdték a tárgyalásokat.


Nagy-Britannia és a Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy Szudán hozzájáruljon az Afrikai Unió és az ENSZ 20 ezer fős nemzetközi békefenntartó erejének Dárfúrban történő felvonultatásához. Kartúm eddig a mintegy 5000 afrikai békefenntartón kívül 3500 ENSZ-katona és rendőr fogadásába egyezett bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik