Nagyvilág

Izrael cáfolja az újabb földelkobzást

Az izraeli hadsereg szóvivője cáfolta vasárnap azokat az értesüléseket, melyek szerint 24 hektár újabb ciszjordániai földet vett volna el Jerikó körzetében a biztonsági kerítésnek.

A szóvivő szerint a kerítés építésének munkálatai befejeződtek abban a körzetben, és az állítólagos új földelkobzási parancs nem más, mint a 2004-es parancs meghosszabbítása. Mivel a kerítés ideiglenes jellegű, az elkobzási parancsokat időről időre meg kell újítani. Egyúttal közölte, hogy hétfőtől a földek palesztin tulajdonosai ismét az izraeli hatóságokhoz fordulhatnak “megfelelő kártérítésért”.


Palesztin források szombaton arról számoltak be, hogy Izrael további 24 hektár földet kobozott el Bardala falu mellett, Jerikótól 60 kilométerre északra a kerítés számára.


A több mint 650 kilométeres kerítést, amelyet Izrael “terrorista-ellenes kerítésnek” nevez, a palesztinok “az apartheid falának” tekintik. 2004 júliusában a hágai nemzetközi bíróság illegálisnak minősítette a kerítést és lebontását követelte. Hasonlóan döntött az ENSZ közgyűlése is, Izrael azonban nem vette figyelembe ezeket a nem kötelező erejű követeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik