Nagyvilág

Osztrák lap büntetné az új EU-tagokat

Bulgária és Románia megbüntetését sürgeti egy osztrák újság a két balkáni országban igencsak vontatottan haladó reformfolyamat miatt.

A konzervatív Die Presse szombati írása szerint a tét az Európai Unió bővítésének a jövője. Bulgáriát és Romániát “olyan időpontban vették föl az EU-ba, amikor arra nem voltak politikailag érettek. Az általuk azóta elért csekély mértékű haladás a legjobb bizonyíték a bővítés ellenzőinek a szemében arra, hogy éretlen EU-tagokkal csak problémákat vesz a szervezet a nyakába, ezért belátható időn belül semmi esetre sem szabadna újabb államokat befogadnia.”

Az osztrák újság kommentátora elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Bizottság keménységet tanúsítson Bukaresttel és Szófiával szemben, és következetesen alkalmazza azokat a szankciókat, amelyeket pontosan erre az esetre helyezett “virgácsként” kilátásba. Ha viszont Brüsszel csak lavírozik, azzal leértékel minden, a bővítéshez kapcsolódó óvintézkedést, és azoknak a malmára hajtja a vizet, akik már ma bevehetetlen erőddé akarják alakítani Európát – írta a Die Presse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik