Nagyvilág

Németország kizárja az új EU-tagok munkavállalóit

A német kormánykoalíció pártjainak illetékes szakpolitikusai megegyeztek, hogy 2011-ig kizárják az Európai Unió új, kelet-európai tagállamainak munkavállalóit az ország munkaerőpiacáról - írja friss számában a Der Spiegel című német hetilap.

A szakpolitikusok megállapodása értelmében a német kormány meghosszabbítja a 2004-ben csatlakozott tíz új tagállam esetében érvényes különleges szabályozást 2011-ig – áll a Der Spiegel jelentésében, amelyből az AP hírügynökség előzetesen közölt részleteket.

Az utóbbi hetekben Michael Glos gazdasági miniszter gyakran síkraszállt azért, hogy Németország lehetőleg hamar nyissa meg munkaerőpiacát a kelet-európai munkavállalók előtt.

Németország az EU 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkaerőpiacának védelmére. Az átmeneti időszakon belül kétszeri felülvizsgálat lehetséges, és a korlátozások legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben. A korábbi szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy legalább 2009. április 30-ig meghosszabbítja a korlátozásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik