Nagyvilág

Kínzással szerzett információk a terrorelhárításban

A német belügyminiszter szombaton úgy foglalt állást, hogy a külföldi titkosszolgálatok kínzással kicsikart információit is fel kell használni a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az ilyen adatok hasznosak lehetnek terrorakciók elhárításában – erősítette meg álláspontját Wolfgang Schauble nemzetközi hallgatósága előtt a “Polgárjogok a terror időszakában” témakörben rendezett brüsszeli vitafórumon. Egyúttal ismételten síkraszállt az internetes adatforgalom ellenőrzéséért.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet és az Európai Parlament (EP) képviselői ezzel szemben a jogállami alapelvek szigorú betartása mellett törtek lándzsát, amelyekhez a kínzás tilalma is hozzátartozik. “Hiteltelenné tesszük magunkat, ha úgy lépünk fel a törvényesség betartása érdekében, hogy éppen mi magunk sértjük meg ezt a törvényességet a terrorizmus elleni harcban” – mondta Ana Gomes szocialista EP-képviselő.

A német belügyminiszter válaszában úgy vélekedett, hogy a szabadság és a biztonság közös értelmezésének kialakítására van szükség.

Az Egyesült Államok németországi Marshall-alapítványa és a Bertelsmann Alapítvány transzatlanti fórumán Scha:uble az európai és az amerikai titkosszolgálatok együttműködése mellett is érvelt. “Az európai szakszolgálatok nem sokat érnek az amerikai szakszolgálatokkal való együttműködés nélkül” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Európa nem bírája vagy tanítómestere az Egyesült Államoknak.

Az Európai Parlament tavasszal élesen bírálta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tevékenységét, és különbizottságot állított fel a CIA titkos (európai) fogolyszállításairól és a terroristagyanús személyek elrablásáról szóló értesülések tisztázására. A mélyreható vizsgálat sok esetben bizonyítottnak találta az információkat, és többször felmerült, hogy német nyomozóknak is közük lehet a rabszállító járatokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik