Nagyvilág

Lejáratással vádolja a volt CIA-főnök a Bush-kormányt

George Tenet, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) volt igazgatója azzal vádolta a Bush-kormányzatot, hogy lejáratta őt, amikor olyan értelmű nyilatkozatot adtak a szájába, amely szerint az iraki háború könnyű szerrel megnyerhető.

Tenet, akinek a közeli napokban jelenik meg memoárkötete, csütörtökön este nyilatkozott a CBS televízió 60 Minutes című műsorának, első ízben a CIA éléről való 2004-es távozása óta.


Az interjúban különösen azt a Fehér Házi személyt bírálta, aki Bob Woodwardot, a The Washington Post neves újságíróját egy 2002-es washingtoni munkamegbeszélésről úgy tájékoztatta: Tenet George Bush amerikai elnöknek tett jelentésében “gyerekjátéknak” nevezte az iraki háborút. A szóban forgó tanácskozáson döntötték el, hogy a hírszerzési jelentéseket felhasználják a nyilvánosság előtt is és ekkor kezdték előkészíteni Colin Powell akkori külügyminiszternek az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt 2003. február 5-én tett jelentését Irak állítólagos tömegpusztító fegyvereiről, amely a háború kitörésének ürügyéül szolgált.

A volt CIA-főnök szerint ez “becstelen dolog volt”, mert így a kormányzat mosta kezeit a soha meg nem talált iraki tömegpusztító fegyverek ügyében és rá hárította a felelősséget az irakiak előre nem látott ellenállásával kapcsolatban is.


Tenet leszögezte: soha nem hitte, hogy Bush elnök az ő megjegyzése alapozta volna a háborút, vagy hogy egyáltalán befolyásolta volna őt a háború legitimitásába vetett hitében é időzítésében.


George Tenet A vihar középpontjában (At the Center of the Storm) című könyvében a 2001. szeptember 11-i terrortámadás körüli eseményektől a háború utáni Irakról vonatkozó tervekig számos washingtoni kulisszatitokba enged betekintést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik