Nagyvilág

Egy halottja és 43 sebesültje volt a tallinni zavargásoknak

Az összetűzések az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki - jelentette be pénteken az észt állami televízióban Tallinn rendőrfőnöke.

Az összecsapásokban több mint 300 személyt vettek őrizetbe. Ezek voltak a legsúlyosabb erőszakos cselekmények az országban Észtország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.


Közben a Baltic News Service arról adott hírt, hogy befejeződött az emlékmű kitelepítése Tallinn központjából és azt titkos helyre szállították. Az észt hatóságok által kiadott közlemény hangsúlyozta: a kormány célja megakadályozni a további rendbontásokat, “amelyek komoly veszélyt jelentenek a polgárok jólétére és javaira.”


Ittasan randalíroztak


Csütörtökön a nap első felében alig ötven tüntető gyűlt egybe az emlékmű közelében, s a kis csoport is csak a kivezényelt rendőrök szidalmazására szorítkozott. Késő délutánra azonban mintegy ezerre, egyes becslések szerint több ezerre nőtt a tiltakozók száma. A rendőrség és a különleges biztonsági erők ekkor kettős élő gyűrűt vontak a már fémkerítésekkel körülvett emlékmű köré. A tüntetők egyes csoportjai este megpróbálták áttörni a kettős gyűrűt, de a rendőrség gumibottal és gázspray használatával visszaszorította őket.



Egy halottja és 43 sebesültje volt a tallinni zavargásoknak 1

Rohamrendõrök könnygázzal oszlatják a tüntetõket (fotó: MTI/EPA)


A tájékoztatás szerint a tiltakozók – többségében fiatalok, akik közül sokan ittasak voltak – kora este törni-zúzni kezdtek, szinte a teljes tallinni belvárost feldúlták. A rendőrség villanógránátokkal és vízágyúval próbálta megfékezni a zavargást, szemtanúk szerint könnygázt is bevetettek.


Éjféltájban Juri Pihl észt belügyminiszter az ETV televízióban bejelentette, hogy a hatóság ura a helyzetnek, de egy órára rá újabb összetűzésekről érkeztek hírek. A rendőrségi szóvivő szerint a rendzavarásnak vajmi kevés köze volt a szovjet emlékmű áthelyezéséhez.


A szovjet megszállás jelképe


Az észtországi lakosság egyharmadát kitevő orosz ajkúak számos csoportja fogadkozott korábban, hogy megakadályozza a jobbközép tallinni kormány tervének végrehajtását, miszerint az emlékművet – egy szovjet katonát ábrázoló bronzszobrot – és a hozzá tartozó sírkertet áttelepítik a belvároson kívüli katonai temetőbe.


Az áthelyezés célja a helyi szervek szerint az emlékmű alatti terület átkutatása a háború alatt meghalt katonák maradványai után. A tervet Moszkva és az észtországi orosz kisebbség egyaránt támadta. A náci Németország ellen harcoló szovjet katonák emlékére, illetve tiszteletére emelték 1947-ben a most viták középpontjába került emlékművet, ám sok észt inkább a súlyos következményekkel járó szovjet megszállás jelképét látja benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik