Nagyvilág

Royal a kiesett Bayrouval vitázik a tévében

A francia elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett Francois Bayrou centrista és a második fordulóba jutott szocialista riválisa, Ségolene Royal megegyezett: szombaton egyórás "nyilvános vitán" vesznek részt, amelyet a Canal Plus kereskedelmi televízió, a France Inter közszolgálati rádió és az i-Télé hírtelevízió délelőtt 11 órakor élőben közvetít.

Először fordul elő, hogy a francia államfőválasztás végső párharcából kiesett harmadik helyezett a két forduló között televíziós vitán vesz részt. Ennek oka, hogy az elnökválasztás végső kimenetelét várhatóan annak a 6,8 millió centrista szavazónak a döntése határozza meg, akik az első fordulóban az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltjére adták voksukat. Ez 18,54 százalékot jelentett Bayrounak.

Sarkozy nemet mondott

A centrista jelölt sem a koalíciós társ, Nicolas Sarkozy konzervatív, sem Ségolene Royal szocialista jelölt támogatására nem szólított fel, de jelezte: szívesen vitázik a tévénézők előtt mindkét jelölttel, akik versenyfutásba kezdtek a centrista szavazók kegyeiért.
Nicolas Sarkozy a javaslatot visszautasította, de hangsúlyozta: készen áll egy nem nyilvános találkozóra a koalíciós társsal. Szocialista riválisa viszont meghívta Bayrout a regionális sajtóval péntekre tervezett vitafórumra, és felajánlotta, hogy azt a televízióadók közvetítsék.

A francia regionális sajtó szakszervezete (SPQR) technikai okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a fórumon Bayrou is részt vegyen, és az Royal-Bayrou párharccá alakuljon. A televíziós közvetítés lehetőségét is kizárták.

A szocialista jelölt szerint a szakszervezet vezetőjét reggel fogadta Sarkozy, aki “minden vitát meg akar akadályozni”. A szakszervezet képviselői tagadták, hogy kapcsolatba léptek volna Sarkozyvel. Mint hangsúlyozták: az előre tervezett program szerint először Nicolas Sarkozy konzervatív jelölttel terveznek beszélgetést, ezt követően a szocialista jelöltet kérdezhetik az újságírók.

Még lesz vita

Nem sokkal később Jean-Louis Bianco szocialista kampányfőnök bejelentette: szombaton a Canal Plusön lesz a Bayrou-Royal vita.
Elemzők szerint annak ellenére, hogy Bayrou nem adott útbaigazítást választóinak a második fordulóra, a konzervatív jelöltet élesebben támadta, mint baloldali vetélytársát. A két forduló közötti baloldali-centrista szövetség ugyanakkor nincs napirenden. Ségolene Royal a választók előtt kívánja világossá tenni a dolgokat, és nem Francois Bayrout meggyőzni – fogalmazott Francois Hollande szocialista pártfőtitkár.

Az Ipsos és a BVA közvélemény-kutatóintézetek legfrissebb felmérései szerint Nicolas Sarkozynek van nagyobb esélye Franciaország új államfőjévé válnia. A konzervatív jelölt tetszési indexe jelenleg 53 százalékon áll, Ségolene Royal a szavazatok 47 százalékát kapná, ha ma lenne a választás.

A felmérések azt mutatják, hogy Francois Bayrou szavazóinak 32-34 százaléka kívánja Sarkozyre adni a voksát a második fordulóban, míg 39-40 százalékuk a baloldali jelöltre fog voksolni. A többi centrista szavazó pedig még nem hozta meg döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik