Külföld

Október 1-jéig megkezdődik az iraki csapatkivonás

admin
admin

2007. 04. 26. 07:25

Az elnöki vétóval való fenyegetőzés dacára az amerikai képviselőház belefoglalta az iraki és afganisztáni hadműveletekhez pótlólagos forrást biztosító, szerda este elfogadott törvénybe, hogy október 1-jéig meg kell kezdeni az amerikai csapatok Irakból való kivonását.

A hadi kiadásokra szánt több mint 124 milliárd dollár felszabadításáról rendelkező törvénybe belefoglalták azt az a kitételt, amely szerint legkésőbb október 1-jén meg kell kezdeni az amerikai haderő kivonását az arab országból, s a csapatkivonást lehetőleg 2008. március 31-ig be kell fejezni.

A jogszabály, amelyet a képviselőház szűk szavazattöbbséggel, 218-208 arányban fogadott el, csütörtökön kerül a szenátus elé, majd onnan George Bush elnökhöz, aki többször leszögezte: nem ír alá semmilyen törvényt, amely konkrét menetrendet rögzít az amerikai haderő Irakból való kivonására.


A demokrata pártnak nincs meg az elnöki vétó felülírásához megkövetelt – kétharmados – kongresszusi többsége, ugyanakkor a hadi költségvetésnek szüksége van a többletforrásra, mert számítások szerint a Pentagon nyár elejére kifogy a harcoló alakulatok működtetésére kapott pénzből.


A szerda esti képviselőházi szavazás előtt David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó szövetséges haderő parancsnoka a kongresszus mindkét házától azt kérte, szeptemberig legyenek türelemmel. Azzal érvelt, hogy van olyan terület, ahol haladást értek el az arab országban: példaként a szunniták és síiták közötti erőszakos cselekményeket említette, amelyek száma, mint mondta, január óta kétharmadával esett vissza Bagdadban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.