Külföld

Június 24-én lesznek az ukrán választások

admin
admin

2007. 04. 26. 07:23

Viktor Juscsenko ukrán elnök egy hónappal későbbre, június 24-re halasztotta az előre hozott parlamenti választásokat - ezt maga az államfő közölte szerda este a televízióban sugárzott beszédében.

“Lesznek választások, nyugodtan, becsületesen, demokratikusan bonyolítjuk le őket” – mondta az elnök. Hozzátette: az ukrajnai problémák politikai megoldása érdekében rendeletet ír alá az előre hozott választások június 24-i lebonyolításáról.

Ukrajna a 2004. decemberi “narancsszínű forradalom” óta legsúlyosabb belpolitikai válságát éli, amióta Viktor Juscsenko április 2-án feloszlatta a törvényhozást és május 27-re előrehozott választásokat írt ki.

Előzőleg Olekszandr Lavrinovics ukrán igazságügy-miniszter Kijevben ismertette az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság döntését, amely szerint nem tarthatók meg május 27-én a Viktor Juscsenko elnök által kiírt előre hozott választások. A kormányülés után megtartott sajtótájékoztatón a miniszter közölte: a bíróság egyebek közt azzal indokolta döntését, hogy a megjelölt időpontig nem lehet életre hívni a körzeti választási bizottságokat. A döntés ellen nem lehet fellebbezni – hangoztatta.

Mint kitűnt szavaiból, az alkotmánybíróság ennek ellenére még hozhat később olyan döntést, hogy helyes és alkotmányos volt Juscsenko rendelete az előrehozott választásokról, ám akkor új időpontot kell kitűzni, s gondoskodni kell arról, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően, minden határidő megtartásával lehessen megrendezni a választásokat. Az alkotmánybíróság szerdai döntése értelmében zárt ülésen folytatja munkáját.

A kormányzó (oroszbarát) kormánykoalíció és a (Nyugat-barát) Juscsenko elnökhöz közel álló ellenzéki erők szerdán magas szintű konzultációt tartottak Kijevben a belpolitikai válság megoldásáról, amelyen nem közeledtek az álláspontok. A tárgyalást csütörtökön folytatják – közölte Raisza Bohatirjova, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja frakcióvezetője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.