Nagyvilág

Magára maradt Sarkozy és Royal is

A francia elnökválasztás második fordulójára állva maradt két jelölt egyikét sem támogatja Francois Bayrou, a harmadik helyen végzett centrista jelölt. Közel hétmillió szavazatáért pedig óriási a verseny .

A francia elnökválasztás végső kimenetelét várhatóan annak a 6,8 millió centrista szavazónak a döntése határozza meg, akik az első fordulóban az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltjére adták voksukat. Ez 18,54 százalékot jelentett Bayrounak.


A mérleg nyelve lehetett volna


A centrista jelölt sem a koalíciós társ, Nicolas Sarkozy konzervatív, sem Ségolene Royal szocialista jelölt támogatására nem szólított fel: „Nem adok útbaigazítást a szavazásra. Úgy gondolom, hogy azok a franciák, akik rám szavaztak, tudatos és választásukban szabad állampolgárok. Nem lépek vissza a szabadság ösvényén. Nem keresem és nem fogadom el sem az alárendeltséget, sem a szövetséget egyik táborral sem” – jelentette ki Bayrou, akinek támogatásában hétfő óta reménykedett mindkét jelölt.


Véleménye szerint Sarkozyvel és Royallal is nagy a kockázata annak, hogy súlyosbodnak a gondok a francia társadalomban. A konzervatív jelöltnek a pénzügyi körökhöz és a médiahatalomhoz való közelségét és a „fenyegetésekhez és a megfélemlítéshez való vonzódását” kritizálta. A demokrácia területén Royal jobb jegyet érdemel, viszont gazdasági téren programja a szükséges orientációkkal ellentétes irányba mutat – hangsúlyozta Bayrou.


A centristáknál Royalnak áll a zászló


A centrista jelölt elfogadta viszont szocialista riválisa két nappal ezelőtt felvetett ajánlatát a „nyilvános párbeszédre, például a televízióban”. Ha Nicolas Sarkozy javasolná, azt is elfogadnám – tette hozzá. Bayrou egyúttal bejelentette egy „új párt megalakulását, a demokrata pártét”, amely olyan „centrista párt” lesz, amely „messze elmegy a balközép felé, és amely messze elmegy a jobbközép felé is”.


A Sofres és az Ipsos felmérése is azt mutatja, hogy Bayrou szavazóinak csak 25 százaléka kívánja a jelenlegi koalícióstárs, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjére, azaz Sarkozyre adni a voksát a második fordulóban. Ezzel szemben 46 százalékuk a baloldali jelöltre fog voksolni. A centrista szavazók 29 százaléka még nem hozta meg döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik