Külföld

Kérdőívet kaptak az uniós államok

admin
admin

2007. 04. 25. 18:48

Az Európai Unió soros német elnöksége egy listát adott át a tagállamoknak az EU-alkotmány szövegén végrehajtható lehetséges változtatásokról, így kérve véleményüket.

Szerdán Brüsszelben nyilvánosságra került hírek szerint ez a lista lényegében egy kérdőív, 12 ponttal, amelyek a tagállamok által az elmúlt hónapokban felvetett javaslatokat összegzik. Több változtatás is engedményt tenne az euroszkeptikus országoknak, például a briteknek, a cseheknek. A németek fölvetik, kimaradjon-e a szövegből minden utalás Európa föderális jellegű átalakulására, például maga az alkotmány szó, a szimbólumok, mint a himnusz és a zászló, s az a változás, hogy létrehoznák a közös külügyminiszteri tisztséget.

Más felvetések arra vonatkoznak, hogy az új szerződésben nagyobb hangsúlyt kell-e fektetni az EU-bővítés feltételeire (holland igény), vagy az EU „szociális dimenziójára” (francia kérés), illetve a szervezet előtt álló kihívásokra, a klímaváltozásra, az illegális bevándorlásra, az energiabiztonságra.

A kérdőívhez fűzött bevezetőben a német EU-elnökség figyelmeztet: a június 21-22-i brüsszeli EU-csúcson a tagállamok vezetőinek dönteniük kell olyan kormányközi konferencia megnyitásáról, amelynek “nagyon pontos és nagyon korlátozott” feladata lesz, hogy az új szerződés 2009 júniusára érvényben legyen. Brüsszelben szerdán megerősítették, hogy az EU-bizottság elnöke májusban informális tanácskozást akar tartani Portugáliában néhány tagállam részvételével, többek között az alkotmány kérdéséről.

A mini-csúcsra csak egyes „kiválasztottak” kapnak meghívást: a bizottság szóvivője szerint akkor hatékony a megbeszélés, ha nincsenek sokan a résztvevők, de a meghívottak köre reprezentálja majd a különböző nézeteket. Angela Merkel német kancellár, Romano Prodi olasz miniszterelnök és Jan-Peter Balkenende holland kormányfő meghívást kap az eseményre, s oda várják a május elején megválasztandó új francia elnököt is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.