Nagyvilág

Gyurcsány az uniós nagyok között?

Gyurcsány Ferenc meghívást kapott és részt vesz azon az informális EU-minicsúcson, amelyre korábbi hírek szerint csak egyes „kiválasztottak” kapnak meghívást.

A magyar miniszterelnököt meghívták a találkozóra, így Gyurcsány Ferenc részt vesz az eseményen – közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A május 12-én és 13-án a portugáliai Sintrában tartandó informális minicsúcsra az Európai Unió tagállamai vezetőinek csupán egy részét hívták meg. José Manuel Barroso a találkozón az európai alkotmánnyal kapcsolatos kérdéseket és Európa jövőjének kulcsproblémáit vitatná meg.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a mini-csúcsra csak egyes „kiválasztottak” kapnak meghívást: az Európai Bizottság szóvivője szerint ugyanis akkor hatékony a megbeszélés, ha nincsenek sokan a résztvevők, de a meghívottak köre reprezentálja majd a különböző nézeteket. Angela Merkel német kancellár, Romano Prodi olasz miniszterelnök és Jan-Peter Balkenende holland kormányfő biztosan meghívást kap az eseményre, s oda várják a május elején megválasztandó új francia elnököt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik