Nagyvilág

A pápánál járt a palesztin elnök

XVI. Benedek pápa kedden fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és közölte vele, hogy nagyra értékeli erőfeszítéseit a béketárgyalások felújítására Izraellel.

A palesztin elnök hét országot érintő európai körútja keretében látogatott el a Vatikánba. Abbász arról igyekszik meggyőzni európai vendéglátóit, hogy eljött az ideje a palesztin kormányt sújtó gazdasági szankciók feloldásának.


Szentszék által kiadott közlemény szerint a palesztin elnök 12 percet töltött négyszemközt, tolmács nélkül a pápával, után pedig Tarcisio Bertone bíborossal, a pápai államtitkárság vezetőjével (miniszterelnökkel) és Dominique Mamberti “külügyminiszterrel” tárgyalt. A megbeszéléseket a közlemény szívélyesnek minősítette.


A béketörekvéseket dicsérő tájékoztató nem tett említést arról, hogy a palesztin kormányban főszerepet játszó Hamász radikális mozgalom katonai szárnya éppen kedden jelentette be: megszűntnek tekinti a tűzszünetet Izraellel.


Vatikáni megbeszélései után Abbász Romano Prodi olasz kormányfővel és Massimo D’Alema külügyminiszterrel találkozik. A szankciók feloldása mellett azzal érvel, hogy a palesztin egységkormányt már nem csak a Hamász által jelölt tagok alkotják, hanem a mérsékeltebb Fatah mozgalom miniszterei is.


Abbász a körút során Franciaországban, Svédországban, Lengyelországban és Bulgáriában járt. Rómából Svájcba vezet az útja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik