Nagyvilág

A külügyminiszter lehet a török államfő

A török miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Abdullah Gül külügyminiszter lesz a kormánypárt jelöltje az elnökválasztáson.

A törvényhozásban, ahol a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának abszolút többsége van, pénteken tartják az elnökválasztás első fordulóját, amelyet három további forduló követ, ha a jelölt nem kapja meg a szükséges támogatottságot.

A második fordulót május 2-án rendezik meg, a harmadikat és a negyediket május 9-én és 15-én. Az első két fordulóban a képviselők kétharmadának szavazatára – azaz 367 voksra – van szükség a jelölt megválasztásához, a további fordulókban elegendő a szavazatok egyszerű többségének (276 voksnak) a megszerzése.

Az új államfő – Törökország 11. elnöke – május 16-án lép hivatalba. Az 56 éves Gül nagy tekintélynek örvendő diplomata, aki külügyminiszterként török részről elindította az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. Az állam és a vallás szigorú szétválasztásához ragaszkodó ellenzék hosszabb ideje igyekezett nyomást gyakorolni Erdoganra, hogy ne induljon az államfői tisztségért. Attól tartottak, hogy a jelenlegi miniszterelnök túlságosan „vallásos iszlám” irányba mozdítaná el az államvezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik