Nagyvilág

Közel-keleti kvartett május elején

Hosszabb kihagyás után május elején Egyiptomban valószínűleg újból összeül a közel-keleti békefolyamat előmozdításán fáradozó kvartett - közölte kedden Luxembourgban Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Steinmeier a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásán vett részt a nagyhercegségben. Az EU, Oroszország, az Egyesült Államok és az ENSZ képviselőit tömörítő kvartett összehívásának tervéről a Brüsszelbe eljutott hírek szerint a megbeszélést záró sajtóértekezleten beszélt, azt is hozzátéve: ő maga még a tanácskozás kezdete előtt – annak előkészítésére – a térségbe utazik, s tárgyal például az Arab Liga illetékeseivel.

A kvartett február óta nem tartott ülést, s még a palesztin egységkormány márciusi létrejöttére is csak egy videokonferencia megszervezésével reagált. Ekkor a négy hatalom képviselői azt közölték: “egyértelmű és hiteles” kötelezettségvállalást várnak az új palesztin kormánytól arra, hogy békére törekszik Izraellel. Egyben megismételték azt a három követelést, amit már korábban, a Hamász által irányított palesztin kormány idején is előfeltételként szabtak a közvetlen segélyezés felújításához: lemondás az erőszakos akciókról, Izrael elismerése és a korábban kötött egyezségek tiszteletben tartása.

A magyar diplomácia vezetője, Göncz Kinga hétfőn Luxemburgban újságíróknak azt mondta, hogy a külügyminiszterek a közel-keleti kérdéskört vitatták meg, s többen is hangsúlyozták: a palesztin egységkormány egyes, nem Hamász-tag résztvevőivel végül is elindult a párbeszéd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik