Nagyvilág

Kilenc amerikai katona halt meg egy iraki merényletben

A keddi merénylet volt a legsúlyosabb áldozatokkal járó támadás az Irakot megszálló amerikai katonák ellen csaknem másfél év óta.

Kilenc amerikai katona meghalt, további húsz megsebesült Irakban egy öngyilkos merényletben, az arab országba vezényelt amerikai haderő keddi tájékoztatása szerint.

A katonákat hétfőn érte támadás a fővárostól, Bagdadtól északkeletre elterülő Dijála tartományban. Egy kamikaze egy amerikai katonai bázis mellett robbantotta fel magát. A merényletet az Iraki Iszlám Állam nevű szunnita felkelőszövetség vállalta magára, amely magában foglalja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportját is.

Dijála tartományban rendszeresek a harcok az amerikai haderő és a szunnita lázadók, valamint az őket erősítő al-Kaida-harcosok között, aki feltehetően ott egyesültek újra a februárban kezdődött bagdadi iraki–amerikai biztonsági offenzívát követően.

Csak áprilisban 85 amerikai halt meg Irakban. Ennél több vesztesége az Egyesült Államoknak legutóbb tavaly decemberben volt, amikor egy hónap alatt 112 katona esett el vagy vesztette életét merényletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik